Majstorski kursevi u Nacionalnoj fondaciji za igru

Majstorski kursevi u Nacionalnoj fondaciji za igru

10/09/2022 Off By BERB

Foto: Miša Obradović

 

Nacionalna fondacija za umetničku igru organizuje niz majstorskih kurseva u cilju pripreme učenika profesionalnih baletskih škola iz Srbije za međunarodna takmičenja i audicije.

 

Kao nastavak saradnje sa Fondacijom Hulija Boke, u Baletskoj školi Nacionalne fondacije za igru u Kolarčevoj ulici u Beogradu tokom septembra gostuju dva izuzetna pedagoga.

Radionicu savremene igre koja će trajati od 21-24. septembra vodiće igrač internacionalne karijere Feliks Depen, dok će majstorski kurs klasičnog baleta od 27. septembra do 2. oktobra voditi čuveni mađarski balet majstor i pedagog Kristijan Horvat.

Feliks Depen je rođen u Briselu, 1996. godine. Učio je balet, a zatim primljen u čuvenu Rudra školu Morisa Bežara, 2014. godine. Još kao učenik, nastupao je u predstavama “Bolero” i “Deveta simfonija” u koreografiji čuvenog Bežara. Godine 2016., dobija angažman u trupi The Dutch Don’t Dance Division u Hagu, pod vođstvom Toma Stjuarta i Rinusa Spronga. Već naredne godine, pridružuje se kompaniji IT Dansa u Barseloni, koju je tada vodila Katerina Ajard. U ovoj trupi, imao je priliku da igra u delima Jiržija Kilijana, Akrama Kana, Aleksandera Ekmana, Sidija Larbija Šerkaujia, Ohada Naharina… Na poziv koreografa Paola Manđole, direktora Nacionalne trupe Malte – ŻfinMalta, 2019. godine postaje član ovog zanimljivog ansambla u kome danas izvodi dela Roja Asafa, Jakopa Godanija, Tanje Karvalo i Paola Manđole.

Kristijan Horvat je rođen 1980. godine u mađarskom gradu Đeru. Od najranijeg detinjstva, bio je učenik Baletske škole u Đeru, gde je i diplomirao. Studije baletske pedagogije je završio na Departmanu za igru Univerziteta u Mičigenu, 2009. godine. Iste godine, postao je sertifikovani pilates instruktor. Kao solista Baleta u Đeru, igrao je u delima Kristofera Brusa, Roberta Nortona, Lea Mujića, Jule Harangoza, i mnogih drugih koreografa. Danas je balet majstor Baleta u Đeru, i gostujući pedagog nacionalnih baletskih škola u Đeru i Budimpešti.

Nacionalna fondacija za umetničku igru osnovana je 2009. godine u Beogradu, rešenjem Ministarstva kulture Republike Srbije, sa ciljem unapređenja procesa edukacije i produkcije u oblasti umetničke igre u Srbiji.

Fondacija je u saradnji sa Baletskom školom Akademije Teatra milanske Skale pokrenula 2011. godine program za edukaciju profesionalnih baletskih igrača. Osim renomiranog domaćeg i inostranog pedagoškog kadra, mladi baletski talenti se razvijaju uz stalni nadzor gostujućih baletskih igrača, koreografa i pedagoga, ortopeda, stručnjaka iz oblasti muzike, glume, režije i istorije igre. Akreditaciju Ministarstva prosvete Republike Srbije, Baletska škola Nacionalne fondacije za igru je dobila 2013. godine.

Učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru su dobitnici medalja na značajnim međunarodnim takmičanjima, a u Školi predaju renomirani umetnici i pedagozi iz Srbije, Italije i sa Kube.

Informacije i prijave za kurs: [email protected] ili 060 35 00 505.

Broj mesta je ograničen.