Београд место сусрета различитих цивилизација и конфесија

Београд место сусрета различитих цивилизација и конфесија

10/09/2022 Off By BERB

Аутор фотографијa: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, као изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, присуствовала је свечаном отварању новоуређеног Пасторалног центра папа Иван Добри у комплексу катедралне цркве Узнесења Блажене Дјевице Марије и том приликом истакла да данашња свечаност недвосмислено показује колику пажњу држава Србија поклања зближавању, сарадњи и поштовању различитости.

„Београдска катедрала један је од симбола мултикултуралности наше земље и њене престонице, по којој смо одувек били препознати у свету. Захваљујући разумевању председника Вучића, Влада Републике Србије издвојила је средства за њено уређење којим ће се, верујем, додатно ојачати духовни живот на овом месту и дати нова димензија већ добрим односима Београдске надбискупије и наше државе“, нагласила је министарка културе.
Гојковић је подсетила да је очување богатог културног наслеђа које имамо, један од приоритета културне политике Владе Републике Србије и Министарства културе и информисања узимајући у обзир да највећи део наше баштине чини управо сакрално наслеђе.

 

„И као што чувамо Храм Светог Саве, који се налази недалеко одавде, и као што водимо бригу о Бајракли џамији која се такође налази у ужем градском језгру, наша је обавеза да са истим интензитетом водимо рачуна и о храмовима у које долазе наши суграђани католичке вероисповести“, напоменула је министарка културе и додала да је Београд био и остао место сусрета различитих цивилизација, култура и конфесија.

Гојковић је оценила да је такво богатство и јединство различитости и мултиетичности раритетно благо које сви заједно морамо љубоморно да негујемо.

„Управо је култура та која нас спаја и која говори универзалним језиком, о чему сведоче и диван мозаик који је израдио господин Марко Рупник са својим тимом и дело вајара Драгана Раденовића. И та два уметничка дела, и ова катедрала, и све друге цркве и храмови широм наше земље део су заједничке културе коју морамо да чувамо и у коју морамо да улажемо“, рекла је Гојковић.

Министарка је нагласила да обнова овог места је још један доказ да се и председник Александар Вучић и Влада Републике Србије воде принципом једнаких права за све, као и да сви заједно са великом посвећеношћу бринемо о нашем заједничком културном наслеђу.

Гојковић је претходно присуствовала миси и Еухаристијском слављу, које је предводио кардинал Винко Пуљић, врхбосански надбискуп, као и београдски надбискуп Станислав Хочевар и зрењанински бискуп Ладислав Немет.

На церемонији је молитвом благосиљан нови мозаик Преображења Господњега који је постављен на звоник катедрале, као и нови витражи на звонику који су дело Рупника, и скулптура у дворишту катедрале изливена у бронзи, која је дело скулптора Раденовића.