Izjava državnog sekretara MO Branka Živanovića

Izjava državnog sekretara MO Branka Živanovića

09/09/2022 Off By BERB

Izjava državnog sekretara Ministarstva odbrane Branka Živanovića:

„Veoma je zabrinjavajuće kada se u danima u kojima Albanci ulaze naoružani na sever Kosova i Metohije oglasi neko ko za sebe tvrdi da je vojni sindikalac Srbije i iznese sijaset najsramnijih laži kojima pokušava potkrepiti onu najveću koju perfidno plasira, a to je da se desio totalni slom odbrambene moći države i da Srbija u skorijoj budućnosti neće imati operativnu vojsku.

Rukovodstvo Vojnog sindikata i u današnjem saopštenju obrušilo se na ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, ostajući dosledno svom veličanju vremena i ministara u kojima je iz Vojske Srbije oterano više od 30.000 ljudi na ulicu, u kojima su jedinice rasformiravane, naoružanje i vojna oprema topljeni u otpad i rasprodavani u bescenje i u kojima je plata jednog starijeg vodnika prve klase bila 368 evra, za rukovodstvo Vojnog sindikata fenomenalna i nekom njihovom računicom veća od današnje od 645 evra.

Ti i takvi sindikalci danas tvrde da ministar Stefanović laže kada govori o povećanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije i poboljšanju standarda naših vojnika. Lažu verovatno i respektabilne globalne liste na kojima je Vojska Srbije po svojoj moći napredovala za čak 28 mesta za poslednjih pet godina ili pak takozvani sindikalci iznose raznorazne neistine na radost svih koji ne žele jaku Vojsku Srbije.

Isti ti tvrde i da 80% profesionalnih pripadnika vojske prima platu manju od prosečne u Republici Srbiji. Trenutna prosečna plata profesionalnih pripadnika je 76.009 dinara, prosečna zarada u Republici 74.302 dinara, ali navikli smo već da je u računicama ovog vojnog sindikata manje zapravo veće. Već su se izjašnjavali da im plate vojnika, koje su u odnosu na decembar 2012., danas veće za više od 70 odsto nisu po meri.

Sasvim očekivano ćutali su i kada je predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić nedavno najavio novo povećanje zarada za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije od 25 odsto i to četvrto u roku od dve godine. Ostali su nemi i na istinu da je još prošle godine priliv kadra bio znatno veći od odliva, kao što su ćutali i kada nam je stizalo novo i moćno naoružanje – uopšte, svaki put kada se u našem sistemu događalo nešto dobro i vredno.

Posebno su ih iziritirale činjenice koje je izneo ministar Stefanović da se za dobrovoljno služenje vojnog roka u septembru prijavio rekordan broj mladića i devojaka u proteklih šest godina i da 80 odsto mladih ljudi, koji dođu na dobrovoljno služenje vojnog roka, izrazi nameru da gradi karijeru u Vojsci Srbije.

Ma šta tvrdili ovi navodni sindikalci, ponosni smo na poverenje koje mladi ukazuju svojoj vojsci i Ministarstvo odbrane će, uz ogromnu podršku i svesrdnu pomoć predsednika Vučića, nastaviti da se bori i za dalje podizanje životnog standarda naših vojnika i njihovih porodica, ali i za jačanje naše vojske u svakom pogledu. I ma šta raznorazni priželjkivali, sloma odbrambene moći države Srbije nema, niti će ga biti.“