Уз помоћ немачких партенера улагање близу 400 милиона евра у еколошке пројекте

Уз помоћ немачких партенера улагање близу 400 милиона евра у еколошке пројекте

08/09/2022 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је данас, након радног састанка у Градској кући у Крушевцу и обиласка новоизграђеног постројења за прераду отпадних вода у овом граду, да је обим инвестиција у изградњу и модернизацију комуналне инфраструктуре, која се спроводи са немачком развојном банком KfW, износи приближно 400 милиона евра и то не би успели да немамо јаку подршку Републике Немачке када говоримо о имплементацији еколошких пројеката.

Момировић је одржао састанак са извршном директорком немачке развојне банке KfW Кристијаном Лајбах, градоначелницом Крушевца Јасмином Палуровић и директорима јавних комуналних предузећа у Крушевцу.

„Постројење у Крушевцу је до сада најуспешнији пример постројења за пречишћавање отпадних вода у Србији, које је изграђено у складу са стандардима Европске уније. Апсолутно смо опредељени одрживом коришћењу природних ресурса, заштити биодиверзитета и животне средине у складу са циљевима „Зелене Агенде“ за Западни Балкан. Пред нама је још доста пројеката, а ми ћемо посебан фокус ставити на изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и врло брзо покренути изградњу шест постројења, као и изградњу централних депонија од којих ће једна бити у Крушевцу. За годину ипо дана имаћемо перфектну еколошку слику у Крушевцу. У наредном периоду ћемо са партнерима из Немачке уложити близу 250 милиона евра за приоритетне инвестиције у екологију у здравију животну средину за све грађане Србије. У току су инвестиције у области водоснабдевања, регулисања отпадних вода и комуналног отпада у великом броју локалних самоуправа у Србији“, рекао је Момировић након обиласка постројења за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу.

Министар је додао да Крушевац постаје град узор по нивоу инвестиција у еколошке пројекте, будући да је у њему изграђено централно постројење за пречишћавање отпадних вода и 60 километара канализационе и колекторске мреже у вредности нешто већој од 26 милиона евра.

Постројење у Крушевцу поред најсавременије технологије за прераду отпадних вода, има и линију за соларно сушење муља која уместо конвенционалних облика енергије користи обновљиву соларну енергију.

На радном састанку у Градској кући више је речи било о даљој сарадњи Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и немачке развојне банке KfW на пољу еколошких пројеката, будућем еколошком развоју Крушевца, досадашњим искуствима из заједничке сарадње, као и о ситуацији са управљањем отпадом и будућим пројектом изградње регионалног центра за управљање отпадом у Крушевцу.

У оквиру успешне дугогодишње билатералне сарадње са Републиком Немачком, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре спроводи пројекте изградње комуналне инфраструктуре у области водоснабдевања, отпадних вода и управљања чврстим отпадом.