DKSG otvara Čitaonicu za referensni rad

DKSG otvara Čitaonicu za referensni rad

06/09/2022 Off By BERB

Međunarodni dan pismenosti obeležava se 8. septembra sa ciljem da se međunarodna zajednica podseti na status pismenosti i obrazovanja odraslih i problem nepismenosti koji i dalje postoji u velikom delu sveta. Prvi put je obeležen 1966, a inicijativa je od strane UNESKO-a pokrenuta godinu dana ranije. Tema ovogodišnje manifestacije obeležavanja praznika širom sveta je „Transformacije prostora opismenjavanja“ (Transforming Literacy Learning Spaces).

 

Biblioteka DKSG će u susret obeležavanju Međunarodnog dana pismenosti 6. septembra u 13 h otvoriti i staviti na raspolaganje studentima novu Čitaonicu za referensni rad i grupno učenje. Opremanje čitaonice je projektno sufinansirano od strane Ministarstva kulture i informisanja RS. U ovom novom prostoru ćemo nastaviti sa edukacijama iz informacione pismenosti, a studentima će biti na raspolaganju referensna literatura u slobodnom pristupu, izbor literature iz drugih stručnih oblasti i odabrana dela iz književnosti. Računari sa pristupom akademskoj mreži i internetu koristiće studentima za pretraživanje, učenje i pisanje akademskih i drugih radova. Ovaj novi, savremeno opremljeni prostor, u čijem nastajanju su učestvovali i sami studenti oslikavanjem jednog zida čitaonice, omogućava studentima rad u grupi, zajednički rad na projektima, timski rad u skladu sa potrebama studiranja i vannastavnih aktivnosti.

U holu Biblioteke će sa posebnim akcentom na ovogodišnju temu biti postavljena izložba knjiga koje ilustruju višemilenijumski napor čoveka da razvije sredstva trajnog čuvanja podataka kroz nastanak i razvoj raznih vrsta pisama i sredstava za pisanje. Poseban osvrt biće na razvoju srpske pismenosti i publikacijama iz fonda Biblioteke Doma kulture „Studentski grad“ kojima će zainteresovani korisnici moći da obogate svoja znanja o ovim temama.