Mir i stabilnost interes srpskog naroda na Kosmetu

Mir i stabilnost interes srpskog naroda na Kosmetu

05/09/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić započela je danas posetu južnoj srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija obilaskom prvog multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Brnabić je tom prilikom izrazila zadovoljstvo i veliku čast zbog toga što je danas na Kosovu i Metohiji, istakavši da želi da pošalje jasnu i jednostavnu poruku – poruku mira, stabilnosti i tolerancije.

Uvek ćemo biti uz naš narod na Kosovu i Metohiji, pogotovo imajući u vidu da je situacija u našoj pokrajini složena. Posebno mi je važno što sam posetila Kosmet u ovom teškom trenutku, ali sam i ponosna jer smo sačuvali mir, rekla je premijerka.

Interes svih nas je mir i stabilnost. Mi smo na području Kosova i Metohije u poslednjih pet godina investirali više nego u poslednjih 40 godina, a ova zgrada gde se sada nalazimo sve to pokazuje, navela je ona.

Veoma je bitno to što je, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, napravljen centar za edukaciju dece u vezi sa IT tehnologijama. Želimo da porodice ovde ostanu i da imaju kontinuirani rast plata i penzija, dodala je predsednica Vlade.

Današnja poruka je da su mir, stabilnost i tolerancija jedina budućnost za sve nas. Mi ćemo biti uz svoj narod, a posebno mi je drago što sam ovde i što nastavljamo da se borimo uz podršku predsednika Republike Aleksandra Vučića, poručila je ona.

Premijerka je ukazala na to da je „crvena linija” za Beograd bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

Nećemo dozvoliti pogrom i nove „Oluje“. Izborili smo se za srpske lične karte, a tako ćemo se izboriti i za tablice i za Zajednicu srpskih opština (ZSO) i od toga nećemo odustati, podvukla je premijerka, izrazivši zahvalnost svim Srbima što ostaju na Kosmetu.

Bez obzira na sve krize, naći ćemo novac i nastavićemo da ulažemo u Kosovo i Metohiju. Ostajte ovde i računajte na podršku Vlade Srbije, poručila je ona.

Brnabić je u opštini Zvečan obišla i manastir Banjska, gde su je dočekali episkop raško-prizrenski Teodosije, sveštenstvo i građani.

Ona je tom prilikom poručila da će se postarati za to da se u dogovoru sa resornim ministarstvom obezbede sredstva za renoviranje fasade manastira, koja je u veoma lošem stanju, uz napomenu da je država samo u rekonstrukciju unutrašnjosti ovog zdanja uložila 620.000 evra.

Premijerka je ponovila da zvanični Beograd daje sve od sebe da narod na Kosovu i Metohiji oseti prisustvo države i da zna da će država uvek biti uz njega.

Brnabić je posetila i opštinu Leposavić, gde je socijalno ugroženoj porodici Radosavljević uručila ključeve nove kuće, izgrađene sredstvima Vlade Srbije.

Ova poseta mi daje snagu da se borimo u ovim teškim vremenima, posebno na Kosovu i Metohiji. Ali, vi ste navikli na izazove, ovde teška vremena traju vekovima. Hvala vam što ostajete ovde, jer samo vaš ostanak znači i opstanak Srbije na Kosmetu, naglasila je ona.

Kuća, površine 130 kvadratnih metra je potpuno završena, a braća Lazar i Božidar Radosavljević bi trebalo da se u nju usele za mesec dana, kada se budu obezbedile i sve neophodne stvari.

Sredstva za novu kuću braće Radosavljević izdvojila je Vlada Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Predsednica Vlade je u Leposaviću obišla i porodičnu vinariju Lakićević, čime je završila posetu Kosovu i Metohiji, a zajedno sa njom u poseti južnoj srpskoj pokrajini bili su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.