Заједничко писмо председника Француске и канцелара Немачке

Заједничко писмо председника Француске и канцелара Немачке

04/09/2022 Off By BERB

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је заједничко писмо председника Републике Француске Емануела Макрона и канцелара Савезне Републике Немачке Олафа Шолца. У писму се каже:

 

„Упућујемо Вам ово заједничко писмо у тренутку од пресудног значаја за безбедност на европском континенту и стабилност у региону Западног Балкана. Уверени смо да, у светлу руске агресије над Украјином, морамо да уложимо још снажније напоре, како би европска перспектива земаља Западног Балкана постала реалност и како би се решили дуготрајни билатерални и регионални спорови. Пуна нормализација односа Косова и Србије је од суштинског значаја за Западни Балкан.

Обраћамо Вам се као лидеру Ваше земље, како бисмо апеловали на Вас да покажете максималну одлучност и спремност да доносите тешке одлуке, које воде ка напретку у дијалогу између Косова и Србије, под окриљем ЕУ. Недавне тензије су показале да су конструктивни кораци напред хитно потребни, како на практичном, тако и на политичком нивоу.

Стога смо задужили наше саветнике за спољну и безбедносну политику, Јенса Плетнера и Емануела Бона, да пруже директну подршку Мирославу Лајчаку у његовим залагањима. Предлажемо да наши саветници, заједно са Мирославом Лајчаком, посете Косово и Србију, како би истражили могућности да се процес брзо покрене напред.

Искрено се надамо да ће ова иницијатива наићи на Ваше интересовање и подршку“, наводи се у заједничком писму Макрона и Шолца.