Потписан Споразум о сарадњи Србије и Бугарске о техничком одржавању пловног пута Дунава

Потписан Споразум о сарадњи Србије и Бугарске о техничком одржавању пловног пута Дунава

03/09/2022 Off By BERB

Foto: MGSI/Đ.K.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је Споразумa о сарадњи у техничком одржавању пловног пута Дунава између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Министарства транспорта и комуникација Републике Бугарске.

 

Потписивањем билатералног споразума стекли су се услови да Србија и Бугарска заједничким снагама спроведу интервентне радове у условима екстремно ниског водостаја омогуће пловност Дунава који представља коридор од највећег значаја и тиме помогну економију, не само наше две земље, већ и свих дунавских земаља, изјавио је Момировић.

„Радови који ће се врло брзо извести у Бугарској од немерљивог су значаја за нашу земљу , нашу економију и за нашу енергетску стабилност јер нам је због ниског водостаја тренутно блокирано више од милион тона угља, више од 400 хиљада тона житарица, као и производи за нашу челичну и хемијску индустрију “,навео је Момировић.

Министар Момировић је додао да је ово само један у низу пројеката које радимо са нашим бугарским пријатељима као и да су недавно договорени заједнички пројекти који се пре свега односе на железничку инфраструктуру, на изградњу интермоделарног терминала у Димитровграду и да постоји велика посвећеност реализацији ових пројеката.

Споразум jе са бугарске стране са министром Момировићем потписао амбасадор Републике Бугарске у Републици Србији Петко Дојков који је том приликом изразио захвалност министру Момировићу на разумевању и конструктивном дијалогу у билатералним односима између Бугарске и Србије.

„Бугарска високо цени могућност продубљивања сарадње проширењем билатералне правне основе уз посвећеност одржавању реке Дунав и поздравља заједнички рад две државе на обезбеђивању несметаног транспорта и снабдевања дуж реке Дунав, који је важан европски пловни пут и део главног трансевропског транспортног коридора Рајна-Дунав“, рекао је амбасадор Дојков.

Потписаним документом предвиђена је сарадња на техничком одржавању кључних за сектор превоза робе на пловном путу Дунава, на деоници између 610 и 375 километра реке.