Деци мигрантима у Центру за азил у Крњачи уручен школски прибор

Деци мигрантима у Центру за азил у Крњачи уручен школски прибор

30/08/2022 Off By BERB

Foto: kirs.gov.rs

 

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије организовао је данас поделу ранчева и школског прибора деци мигрантима у Центру за азил у Крњачи.

Донацију је обезбедила организација „Каритас Србија“, уз помоћ Министарства унутрашњих послова Аустрије и „Каритас Аустрије“.

Помоћник комесара за избеглице и миграције Иван Гергинов  истакао je да држава, у сарадњи са Министарством просвете и међународним невладиним организацијама, чини све да мигрантима омогући нормалан живот, здравствено осигурање и школовање.

Он је указао на то да овог септембра 103 ђака из центара широм Србије креће у нову школску годину, додавши да највише има избеглица из Авганистана, а да затим следе избеглице из Сирије, Пакистана, Марока и Бурундија.

Како је објаснио, деца врло брзо уче језике и у зависности од руте којом пролазе, долазе са предзнањем бугарског или македонског језика, тако да се лако адаптирају у школи.

По његовим речима, сваком детету је обезбеђена пратња радника Комесаријата, као и сва друга врста помоћ која им је потребна.

Догађају је присуствовао и директор организације „Каритас Србија“ Михаи Гергел.