SKUPŠTINA STBIJE O PREDLOGU ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU DRŽAVA ČLANICA UČESNIKA U PARTNERSTVU ZA MIR

SKUPŠTINA STBIJE O PREDLOGU ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU DRŽAVA ČLANICA UČESNIKA U PARTNERSTVU ZA MIR

06/07/2015 Off By

Inače, ovom Sporazumu, pored 28 članica NATO pristupilo je i 16 partnerskih zemalja. Među njima su i Ruska Federacija, Ukrajina, BiH, Makedonija i Crna Gora


gasic-67

Ranka Čičak

RETKO se dešava da Skupština Srbije bez amandmana i većih neslaganja raspravlja o nekom zakonu. Desilo se danas. Uz opštu saglasnost raspravljen je Predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između država članica učesnika u Partnerstvu za mir, o statusu njihovih snaga i o sporazumima država članica Severnoatlanskog ugovora i ostalih učesnica u Partnerstvu za mir.

Ministar odbrane, Bratislav Gašić rekao je da je saradnja Srbije s NATO – om pod okriljem Partnerstva za mir sadržajna i dobra:
– Napominjem da je Srbija, kao i veći broj članica tokom potpisivanja SOFA Partnerstva za mir Sporazuma, predala Vladi SAD rezerve na član 7. o statusu snaga Severnoatlantskog ugovora. One se odnose na nemogućnost prihvatanja nadležnosti vojnih organa države pošiljaoca na teritoriji Srbije.
Inače, ovom Sporazumu, pored 28 članica NATO pristupilo je i 16 partnerskih zemalja. Među njima su i Ruska Federacija, Ukrajina, BiH, Makedonija i Crna Gora.
Poslonaik SPO, Aleksandar Čotrić podrtžao je Predlog zakona i hvalio NATO:
– Sećamo se bombardovanja, žrtava i razaranja, ali ne možemo da živimo u prošlosti. Ne smemo da rizikujemo i ostanemo pusto ostrvo u ovom delu Evrope, s obzirom da će i Crna Gora već sledeće godine, najverovatnije postati članica NATO, a to su već Bugarska, Hrvatska, Albanija, Rumunija i Mađarska. U Partnerstvu za mir sa NATO -m su, osim naše zemlje i Rusije i 11 zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.
Gašić je stišao Čotrićeve strasti:
– Potpisivanje ovog sporazuma ne znači nikakvo ulaženje u NATO, niti približavanje. Srbija je vojno neutralna i želi da gradi svoja partnerstva i na istoku i na zapadu. Austrija, Švedska i Finska su članice EU i u Partnerstvu za mir, a nisu članice NATO.
Goran Bogdanović pdsetio je da je sradnja Srbije sa NATO-m počela u vreme mandata Borisa Tadića.
Čak je i bivši ministar vojni i sadašnji ljuti opozicionar, Dragan Šutanovac bez rezerve u ime DS podržao Zakon:
Srbija se tako svrstava među zemlje koje su svesne da sarađuju s NATO – m iz sopstvenog interesa.Treba naglasiti i to, da niko neće moći ući u Srbiju sa svojim jedinicama, bez dogovora i dozvole Srbije. Sporazum naglašava da će vojne snage moći da dođu samo na naš poziv. On može da bude u slučaju vojnih vežbi, a i u slučaju elementarnih nepogoda. Srbija ovim sporazumom pravi korak prema jednom velikom bezbednosnom sistemu.


POSLANICI O POSETI ANGELE MERKEL

POSLANICI vladajuće koalicije ocenili su danas da bi poseta namačke kancelarke Angele Merkel mogla doprineti otvaranju pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom, dok Demokratska stranka ističe da otvaranja poglavlja nema bez primene Briselskog sporazuma. Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić rekao je da posetu Angele Merkel vidi kao potvrdu dalje ekonomske i političke saradnje dve zemlje i da nakon toga očekuje napredak Srbije u evropskim integracijama.
“Verujem da će finale onoga što Srbija radi – reforme na unutrašnjem planu i posvećenost politici mira i Briselskom sporazumu – biti otvaranje pregovora i poglavlja i napredak Srbije u evropskim integracijama”, rekao je Babić novinarima u Parlamentu.
Zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da je poseta nemačke kancelarke potvrda podrške uspešnog evropskog puta Srbije i izrazio uverenje da će poseta doprineti što bržem otvaranju poglavlja.
“Ta poseta je za nas potvrda podrške uspešnim reformskim procesima. Ono što očekujemo je da se nastavi još uspešnija i intenzivnija saradnja Nemačke i Srbije, pre svega u oblasti ekonomije i obrazovanja”, rekao je Milićević.
Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je međutim da su sve zemlje EU uključujući i Nemačku veoma jasne od početka pregovora da je za napredak neophodna primena Briselskog sporazuma.
“Milion pres konferencija ili izjava koje idu u drugom pravcu neće promeniti činjenicu da Vlada Srbije ne primenjuje Briselski sporazum i da je to jedan jedini razlog zašto nisu započeti pregovori sa EU i zašto se već tri godine, od kada je Srbija dobila status kandidata, ništa nije desilo”, rekla je Aleksandra Jerkov.<


Jedini koji je pokazao neraspoloženje i rekao da u ime svog Pokreta za preokret neće glasati, je Janko Veselinović:
– Prvi je razlog što neke članice NATO – ovih dana prema nama preuduzimaju mere koje se ne mogu nazvati prijateljski. Mađarska za desetak dana počinje da se zidom ograđuje od Srbije. Zid grade mađarska vojska i policija.
Ministar Gašić pokušao je da objasni kako zid nema veze s ovim Zakonom, ali je poslanik Marko Đurišić s mesta dobacio – šta sad ovaj sere?
Više poslanika je zgranuto reagovalo, a šef poslanička grupe SNS, Zoran Babić tražio je da se Đurišić izvini ministru.
Đurišić je rekao da će se izviniti, ali da je sve rekao više za sebe.
Ministar je odgovorio:
– Ne očekujem izvinjenje. To što ste rekli sebi u bradu je pokazatelj onoga što mislite o svima nama. A to što držite glavu dole, govori o vama. <


SRBIJA

vlada67SEDNICA VLADE: SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA ZAJEDNO OBELEŽAVAJU 5 AVGUST DAN SEĆANJA NA STRADANJE I PROGON SRBA

  Sve pripreme za prijateljsku posetu kancelarke Savezne Republike Nemačke Angele Merkel, koja će u Beograd doputovati 8.

 

 

pitsanjsSKUPŠTINA SRBIJE: VLADA ODGOVARALA NA PITANJA POSLANIKA

100 milijardi dinara nam je bolji rezultat nego prošle godine, a 80 milijardi dinara nam je bolji rezultat

 

 

_skupstina-srbije-foto-05_fSEDNICA AKCIONE GRUPE ZA REFORMU POLITIČKOG SISTEMA: STRANKE TAŽE PROMENU USTAVA I MANJI BROJ POSLANIKA

  Ustav je bio plod kompromisa politike koja je Srbiju usmeravala ka Evropskoj uniji i koju je predstavljao

 

 

 

nenad-konstantinovic-NENAD KONSTATINOVIĆ: SMANJITI POREZ NA IMOVINU

Nije luksuz živeti u trosobnom, četvorosobnom i petosobnom stanu ako imate domaćinstvo od tri, četiri i pet članova,