Важна улога Јединице за заштиту у борби против организованог криминала

Важна улога Јединице за заштиту у борби против организованог криминала

29/08/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин обишао је данас припаднике Јединице за заштиту и истакао да ће министарство наставити са набавком најсавременије опреме и улагањем у обуке припадника ове јединице, како би још ефикасније обављали свој посао који је изузетно битан сегмент у борби против организованог криминала.

 

„Министарство унутрашњих послова наставља жесток обрачун са криминалцима, нарко-дилерима и свима који се оглуше о закон, како би наши грађани били још безбеднији и сигурнији. Посао полиције у разоткривању криминалних група није завршен хапшењем и скупљањем доказа. Припадници Јединице за заштиту имају значајну улогу и у самом поступку. Они су максимално посвећени свом раду, изузетни професионалци, који штите сведоке и обезбеђују им личну сигурност. Без добре заштите сведока нема ефикасног поступка“, истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин, који је додао да ЈЗЗ спада у ред водећих служби у региону по укупном броју предмета у којима се примењују најсложеније мере заштите.

„Важно ми је да сваки припадник ЈЗЗ има најбољу могућу опрему и да буду сигурни и заштићени током свог рада који је тежак и специфичан. Наставићемо да улажемо у обуке и опрему припадника ЈЗЗ. Држава је показала своју снагу у обрачуну са мафијашким клановима која се, између осталог, огледа и у способности да се заштите сведоци у поступку. Врло поштујем и ценим рад припадника ЈЗЗ који поседују завидне вештине и способности и који пролазе посебне специјалистичке обуке да би постали припадници ове јединице”, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Јединица за заштиту формирана је 1. јануара 2006. године, ступањем на снагу Закона о Програму заштите учесника у кривичном поступку, као специјализована организациона јединица Министарства унутрашњих послова надлежна за спровођење Програма заштите. Примарни задатак припадника ове јединице је да од било каквог облика угрожавања чувају живот и имовину појединца укљученог у овај облик заштите.