Dogovor o ličnim kartama za što normalniji život Srba na Kosmetu

Dogovor o ličnim kartama za što normalniji život Srba na Kosmetu

28/08/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

 

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije i aktuelna premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Beograd zadovoljan dogovorom s Prištinom o ličnim kartama u granicama onog što je moglo da se očekuje i da nije bilo prostora za manevar.

Brnabić je, gostujući na TV Prva, rekla da je predsednik Republike naveo da nije zadovoljan sporazumom iz 2011. godine i da nije bio u najboljem interesu Srbije i Srba na Kosmetu, ali da ozbiljna država mora da primeni međunarodne sporazume.

Ona je istakla da je Vučić uspeo da napravi najbolju moguću situaciju za Srbe na Kosmetu, da ih zaštitimo i omogućimo što normalniji život i dalje prisustvo Srbije u pokrajini.

Premijerka je ukazala na to da se od 1. septembra ulazi u period velike nestabilnosti jer nije postignut dogovor o registarskim tablicama, dodavši da je Priština odbila kompromisno rešenje sa KS tablicama, koje su statusno neutralne.

Brnabić je, takođe, istakla, da je velika čast što je ponovo predložena za mandatara za sastav nove Vlade Srbije i naglasila da će cilj buduće vlade biti dalje jačanje srpske ekonomije i pored teških uslova.

Ona je ukazala na to da Vlada iza sebe ima i rezultate, dodajući da je Srbija prošla kroz teška vremena, ocenivši da takva vremena još predstoje.

Želim da, bez obzira na sve izazove, Srbija nastavi da napreduje, da imamo kontinuirani rast plata i penzija i da privreda postane sve konkurentnija, naglasila je Brnabić.

Prema njenoj oceni, Vladi je potreban hrabar, posvećen i efikasan tim, koji ne samo da voli svoju zemlju, već živi za nju i spreman je da taj posao radi na najbolji način i podnese svaku žrtvu.

Ona je, govoreći o odlaganju Evroprajda, poručila da svi kapaciteti Srbije u septembru moraju biti usmereni na Kosovo i Metohiju kako bi se sprečio bilo kakav vid nasilja i obezbedio mir, i da je to prioritet.

Brnabić je ukazala na to da će ovaj septembar biti težak i specifičan i da se ne zna kakve će Albanci na Kosmetu jednostrane poteze dalje vući, naglasivši da je najvažnije da se obezbede mir i stabilnost.