Vučić: Ne laki razgovori sa Lajčakom i Eskobarom, nastavak posle 22 sata

Vučić: Ne laki razgovori sa Lajčakom i Eskobarom, nastavak posle 22 sata

25/08/2022 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd/Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sastanak sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Balkan Gabrijelom Eskobarom. Vučić je u videu objavljenom na Instagramu rekao da su razgovori bili “ne laki” i dodao da će oni biti nastavljeni večeras posle 22 sata.

 

Sastanak u zgradi Predsedništva je počeo u 17 sati i trajao oko 40 minuta. Pored Lajčaka, Eskobara i predsednika Srbije, njemu su prisustvovali i ambasadori SAD i EU u Srbiji, Kristofer Hil i Emanuele Žiofre, kazao je Vučić.

On je u video poruci građanima rekao da će se boriti za mir i stabilnost, ali da nijednog trenutka neće odstupiti od vitalnih nacionalnih interesa i bezbednosti građana.

Nastavak sastanka, prema Vučićevoj najavi, se očekuje posle 22 sata.

Ranije je sa Andrićevog venca najavljeno da će medijima posle sastanaka biti prosleđeno saopštenje.

Lajčak i Eskobar su ranije danas u zgradi opštine Severne Mitrovice održali sastanak sa predstavnicima Srpske liste, posle kojeg je specijalni izaslanik EU izjavio da on i Eskobar rade sve da ne bude opet barikada i da se ljudi ne plaše za svoj život.

Dan ranije, 24. avgusta izaslanici EU i SAD održali su sastanke i sa kosovskim zvaničnicima.

Povod je kriza nastala na Kosovu zbog namere Prištine da od 1. septembra počene da primenjuje odluku o preregistraciji registarskih tablica i izdavanju ulazno-izlaznog dokumenta na administrativnim prelazima.