Донета Уредба о ограничењу висине разлике у откупној цени сунцокрета

Донета Уредба о ограничењу висине разлике у откупној цени сунцокрета

25/08/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета рода 2022. године, како би се очувала стабилност дохотка произвођача ове уљарице.

 

Уредба је донета с обзиром на то да је било неопходно одржати прехрамбену сигурност становништва и ублажити последице тренутне ситуације узроковане растом цена инпута и сушом која погађа пољопривредну производњу. Таква ситуација истовремено је отежала положај произвођача који очекују приход од своје производње да би могли да улажу у јесењу сетву пшенице, осталих жита и уљане репице, која је од изузетног значаја за прехртамбену сигурност становништва.

Чланови владе донели су Уредбу о ограничењу висине разлике у откупној цени сунцокрета са циљем да се заштити тржиште и спрече деформације у формирању цене сунцокрета, која преовлађујуће учествује у формирању цене јестивог сунцокретовог уља, а које је изузетно важно за снабдевање потрашача, нарочито сиромашнијих социјалних категорија. У структури дневне потрошње прехрамбених производа, велики део трошкова односи се се управо на јестиво сунцокретово уље и с обзиром на то да су цене сировина и произвођачких инпута и даље на високом нивоу, а ситуација на берзама у земљи и окружењу и даље недовољно предвидива, било је неопходно донети ову меру.

На седници је донета и измењема Одлука о привременој забрани извоза евро дизела EN 590 којом се забрана продужава за још седам дана. Доношењем ове мере спречиће се могуће штете по привреду и грађане с обзиром на то да енергетска криза на светском тржишту и даље проузрокује претњу од настанка критичне несташице ове робе битне за грађане Републике Србије.