5. JUL

5. JUL

05/07/2015 Off By

1889. – Umro je srpski pisac Jakov Ignjatović, začetnik realizma u srpskoj književnosti. Posle završenog Pravnog fakulteta, radio je u rodnoj Sent Andreji kao advokat, a u toku revolucije 1848. bio je poslanik Majske skupštine u Sremskim Karlovcima i član Glavnog odbora Vojvodine. Napisao je devet romana, 17 pripovedaka, knjigu memoara i veliki broj publicističkih i političkih članaka. U romanima je opisivao život vojvođanskih Srba i uspeo da predoči panoramu epohe, sjajno zapažajući unutrašnje suprotnosti u društvu. Dela: romani “Trpen-spasen”, “Milan Narandžić”, “Čudan svet”, “Vasa Rešpekt”, “Večiti mladoženja”, “Stari i novi majstori”, “Patnica”. >>>

1596. – Engleski pomorci opustošili su špansku obalu i opljačkali Kadiz, pomorsku luku koja je otkrićem Amerike dobila prvorazredan značaj.
1811. – Venecuela je postala prva južnoamerička država koja je proglasila nezavisnost od Španije.
1830. – U pohodu na Alžir Francuzi su zauzeli grad Alžir. Alžirje ostao pod francuskom upravom do 1962, kada je ta severnoafrička zemlja stekla nezavisnost.
1830. – 1865 – Vilijam But (William Booth) osnovao je u Londonu “Hrišćansku misiju” koja je kasnije dobila naziv “Vojska spasa” i bavila se uglavnom humanitarnim radom. Bila je vrlo aktivna u periodu posle Drugog svetskog rata.
1865. – U Velikoj Britaniji je donet prvi u svetu zakon o ograničenju brzine – dve milje na sat.
1879. – Rođen je američki teniser i političar Dvajt Dejvis (Dnjight Davis), ministar rata (1925-29). Osnovao je 1900. tenisko takmičenje “Dejvis kup”.
1880. – Rođen je češki violinista i kompozitor Jan Kubelik,koga su zbog virtuoznog stila upoređivali sa Paganinijem (šest violinskih koncerata, Američka simfonija).
1889. – Rođen je francuski pisac, slikar i režiser Žan Kokto (Jean Cocteau). Kao eksperimentator prošao je kroz sve faze moderne umetnosti – kubizam, dadaizam, nadrealizam, a po raznolikosti opusa smatra se korifejem francuskog duha (“Orfej”, “Strašna deca”, “Petao i Arlekin”). Član Francuske akademije postao je 1955.
1889. – Umro je srpski pisac Jakov Ignjatović, začetnik realizma u srpskoj književnosti. Posle završenog Pravnog fakulteta, radio je u rodnoj Sent Andreji kao advokat, a u toku revolucije 1848. bio je poslanik Majske skupštine u Sremskim Karlovcima i član Glavnog odbora Vojvodine. Napisao je devet romana, 17 pripovedaka, knjigu memoara i veliki broj publicističkih i političkih članaka. U romanima je opisivao život vojvođanskih Srba i uspeo da predoči panoramu epohe, sjajno zapažajući unutrašnje suprotnosti u društvu. Dela: romani “Trpen-spasen”, “Milan Narandžić”, “Čudan svet”, “Vasa Rešpekt”, “Večiti mladoženja”, “Stari i novi majstori”, “Patnica”.
1891. – Rođen je hrvatski pesnik Avgustin Tin Ujević, koji jesvojom lirikom, ali i boemskim životom, obeležio razdoblje između dva svetska rata u jugoslovenskoj književnosti (“Lelek sebra”, “Kolajna”, “Žedan kamen na studencu”).
1901. – Rođen je ruski pozorišni reditelj i glumac Sergej Vladimirovič Obrascov, osnivač Državnog centralnog pozorišta lutaka. Režirao je više od 50 lutkarskih predstava koje se smatraju antologijskim delima tog pozorišnog žanra.
1911. – Rođen je francuski državnik Žorž Pompidu (Georges Pompidou), predsednik Francuske (1969-74) nakon povlačenja Šarla de Gola (Charles, Gaulle). Kao blizak saradnik De Gola, šef njegovog kabineta i premijer od 1962. do 1968, uglavnom je sledio ideje slavnog prethodnika.
1932. – U Portugalu je premijer postao Antonio de Oliveira Salazar, koji je 1933. zaveo profašističku diktaturu, okončanu tek 1974, četiri godine posle njegove smrti.
1943. – Nemačkom ofanzivom iz pravca Orela i Harkova na sovjetske položaje počela je Kursko-orelska bitka, jedna od najvećih bitaka u Drugom svetskom ratu.
1959. – Predsednik Indonezije Ahmed Sukarno raspustio jeparlament, suspendovao Ustav iz 1950. i zaveo diktatorski režim.
1975. – Zelenortska ostrva su dobila nezavisnost nakon 500 godina portugalske vlasti.
1975. – Američki teniser Artur Eš (Arthur Ashe) postao je prvicrnac pobednik turnira u Vimbldonu.
1977. – U Pakistanu je izvršen vojni udar kojim je general Mohamad Zija ul Hak (Mohammad Zia ul-Hack) zbacio s vlasti premijera Zulfikara Ali Buta (Bhutto).
1980. – Švedski teniser Bjorn Borg pobedio je peti put uzastopnona turniru u Vimbldonu.
1994. – Palestinski vođa Jaser Arafat (Yasher), koji je doputovaona Zapadnu obalu nakon 27 godina izbeglištva, najavio je stvaranje države Palestine na teritoriji pod palestinskom samoupravom, sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu.
2001. – Henelore Kol (Hennelore Kohl), supruga bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola, izvršila je samoubistvo. Ona je dugo godina bolovala od retke bolesti koja je izazvala alergiju na svetlo.<
2001. – Makedonske vlasti i albanski pobunjenici postigli sudogovor o primirju. Mirovni sporazum kojim su okončani višemesečni sukobi u Makedoniji, potpisan je 13. avgusta u Ohridu.
2002. – Umro je legendarni bejzbol igrač Ted Vilijams (Williams)(83), jedan od najvećih “bacača” svih vremena i poslednji Amerikanac koji je postigao 400 “hitova” za jednu sezonu.
2002. – Dve Čečenke aktivirale su eksploziv na otvorenomrok-festivalu, koji se održavao na moskovskom aerodromu Tušino. U eksploziji je poginulo 16 osoba, uključujući i teroristkinje, a 60 ih je povređeno.
2004. – U Indoneziji su održani prvi direktni predsednički izbori, šest godina nakon što je okončana 32-godišnja diktatura bivšeg predsednika Suharta.<


NA DANAŠNJI DAN

 

đina4. JUL

1927. – Rođena je italijanska filmska glumica Đina Lolobriđida (Gina Lollobrigida), prva zvezda italijanske kinematografije posle Drugog svetskog

 

 

Franc Kafka3. JUL

1883. – Rođen je austrijski pisac Franc Kafka (Franz). Njegova dela, među kojima su najpoznatiji romani “Proces” i

 

 

 

 

Kardelj,_Tito_i_Rankovic1. JUL

1966. – Održan je Brionski plenum Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, na kojem su iz rukovodstva partije uklonjeni

 

 

rakicf