Повећана новчана накнада младима у оквиру програма „Mоја прва плата“

Повећана новчана накнада младима у оквиру програма „Mоја прва плата“

18/08/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници измењену Уредбу о програму подстицања запошљавања младих „Mоја прва плата“ којом су повећани износи новчане накнаде незапосленим младима који ће бити укључени у овај програм по новом Јавном позиву. За младе са средњим образовањем износи су повећани са 22.000 на 25.000 динара месечно, а за младе са високим образовањем са 26.000 динара на 30.000 динара месечно.

 

Нови Јавни позив расписаће Национална служба за запошљавање у понедељак, 22. августа 2022. године, а све информације биће доступне на веб сајтовима: www.nsz.gov.rs и www.mojaprvaplata.gov.rs.

До сада су реализована два циклуса Програма у који је укључено око 18.000 младих. Циљ Програма јесте оспособљавање за самосталан рад 10.000 младих са средњим и високим образовањем, до навршених 30 година живота, без радног искуства, који се налазе на евиденцији незапослених Националне службе за запошљавање.

Програм се спроводи код послодавца који припада приватном или јавном сектору, док приоритет имају послодавци из приватног сектора, а нарочито послодавци из девастираних подручја.

Програмом „Моја прва плата” стварају се додатне могућности за оспособљавање, стицање првог радног искуства и повећавање прилика за конкурентније иступање младих на тржишту рада и запошљавање, имајући у виду да је положај младих на тржишту рада неповољнији у односу на општу популацију у Републици.

На данашњој седници донета је измењена одлука о привременој забрани извоза Евро дизела EN 590 којом се забрана продужава за још седам дана. Доношењем ове мере спречиће се могуће штете по привреду и грађане с обзиром на то да енергетска криза на светском тржишту и даље проузрокује претњу од настанка критичне несташице ове робе битне за грађане Републике Србије.

Чланови владе донели су Решење о додели националног спортског признања Ивани Нишевић с обзиром на то да је освојила сребрну медаљу на Светском првенству у олимпијском спорту – рукомет, одржаном у Београду, 2013. године. Иста одлука донета је и за рукометаша Ивана Станковића за освојену сребрну медаљу на Европском првенству у том олимпијском спорту у Београду, 2012. године. Доношење оваквих решења су од веома важног интереса за развој и афирмацију спорта, бољу мотивацију и припрему спортиста за постизање што бољих резултата који ћe допринети афирмацији наше државе, па је самим тим од великог значаја и интереса за Републику Србију.