Сви енергетски субјекти спремни за предстојећу грејну сезону

Сви енергетски субјекти спремни за предстојећу грејну сезону

17/08/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

На седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, која је одржана данас, разговарано је о активностима најважнијих енергетских субјеката у вези са припремама за предстојећу грејну сезону.

 

Током састанка разговарано је о обезбеђивању средстава и енергената за период до краја марта наредне године, као и о мерама за рационално и ефикасно коришћење енергије и енергената.

Представници ЈП “Електропривреда Србије” представили су податке о тренутној ситуацији и пројекцијама кад је реч о производњи и увозу угља и електричне енергије, као и о погонској спремности и планираним ремонтима на коповима и термоелектранама, те утицају суше и ниског водостаја на производњу у хидроелектранама.

Представници Пословног удружења „Топлане Србије” и Београдских електрана известили су о снабдевености енергентима и степену извршења ремонта у топланама у Србији.

Такође, на састанку су представљени и подаци о попуњености складишних капацитета и снабдевањем и дистрибуцијом у гасном сектору, као и последњи подаци Управе за резерве енергената и Републичке дирекције за робне резерве у вези са залихама енергената за зиму.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, сем представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су поред осталих и представници ЈП “Електропривреда Србије”, “Електродистрибуције Србије”, АД „Електромреже Србије”, ЈП „Србијагас”, “Транспортгаса”, „Нафтне индустрије Србије” а. д., Пословног удружења „Топлане Србије”, ЈП Србијашуме, Јавно комуналног предузећа „Београдске електране“, Секретаријата за енергетику Града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Републичке дирекције за робне резерве, РХМЗ, „Србија карго“.