Самогасиви папир од следеће године обавезан за све цигарете

Самогасиви папир од следеће године обавезан за све цигарете

17/08/2022 Off By BERB

Све цигарете које се стављају на тржиште Републике Србије после 1. јануара 2023. године мораће да буду произведене са самогасивим папиром, а оне које не испуњавају захтеве нових стандарда, могу се наћи у малопродајама до истека залиха искључиво ако су набављене пре тог датума, што ће продавци доказивати тршишној инспекцији на њихов захтев.

Током припреме Правилника о утврђивању Листе српских стандарда из области опште безбедности производа, Министарство привреде интензивно је сарађивало са представницима великих произвођача цигарета: British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI), Philip Morris International (PMI) и представницима ПКС.
Почетком 2020. години са наведеним произвођачима постигнут је консензус да је ради благовремене припреме производње према новим захтевима за папир, потребно предвидети прелазни период од две године.
Правилник о утврђивању листе српских стандарда из области опште безбедности производа иновиран је 2021. године, док одредбе везано за самогасиви папир почињу да се примењују 1. јануара 2023.године.
Правилник први пут обухвата стандарде који се односе на папир за цигарете. Измена захтева за произвођаче и увознике дуванских производа потврђује примену референтне листе хармонизованих европских стандарда из области опште безбедности производа садржане у овом Правилнику, као и примену референтне листе одговарајућих хармонизованих стандарда Европске комисије објављене у службеном листу Европске уније 2020. године.