VUČIĆ SA DECOM IZ KLOKOTA I VITINE

VUČIĆ SA DECOM IZ KLOKOTA I VITINE

03/07/2015 Off By

Nisu nas ni pitali da li je Rezolucija potrebna, niti bilo šta. Moj posao je, koliko mogu da ja pognem glavu, ali da ponižavam Srbiju, u tome da učestvujem neću


Beograd, 3. jula 2015 - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic sa ikonom koju je dobio na poklon na prijemu dece iz srpskih opstina Klokot i Vitina koja borave u dvodnevnoj poseti Beogradu. FOTO TANJUG / DRAGAN STANKOVIC / bb

Ranka Čičak

PREDSEDNIK Vlade, Aleksandar Vučić primio je danas u Klubu poslanika na Dedinju grupu dece iz srpskih opština Klokot i Vitina. Svako dete dobilo je od premijera paketić s njegovim ličnim poklonom. Zatim im je Vučić, mimo protokola organizovao posetu stadionima Marakana i Partizan.

U izjavi novinarima Premijer je rekao da ova deca dobro znaju koji je njihov glavni grad:
– Zadovoljan sam što su ovako čvrsti njihovi roditelji i učitelji i što ih tako uče. Nije lako živeti u njihovom kraju. Ono malo što možemo, uvek ćemo učiniti za njih. Čini mi se da se ne osećaju toliko nesigurno, koliko su se osećali do pre dve godine. Slične posete će se organizovati i za drugu decu. U Metohiji ima dece koja su takođe u lošim uslovima. Formiranje zajednica srpskih opština će im omogućiti veću sigurnost.
Na pitanje o stavu povodom najnovije britanske rezolucije, Premijer odgovara – nepromenjen.:
– To je sada krenulo na konsultacije Britanija – Rusija. Oni razgovaraju. Mi za sada nismo ni dobili poziv da učestvujemo na toj sednici Saveta bezbednosti. Pozvana je Bosna i Harcegovina. Ne znam šta neko sa tim planira. Ali, da sam tim ponašanjem oduševljen – nisam ni najmanje. Ako me pitate šta je svrha svega toga, nisam dovoljno pametan da razumem. Danas sam dobio poruku da su spremni da čuju primedbe Srbije dva do tri dana pred usvajanje Rezolucije. Nisu nas ni pitali da li je Rezolucija potrebna, niti bilo šta. Moj posao je, koliko mogu da ja pognem glavu, ali da ponižavam Srbiju, u tome da učestvujem neću. Neko da nas ponižava na taj način da dobijemo 5 nacrta, pa da nam onda kaže – pa nema problema, pošto smo se već dogovorili – to nema nikakvog smisla.
Novinari su pitali mogu li se i kada nastaviti pregovori sa Prištinom u Brislu. Vučić kaže, da mogu svakog časa, što se Srbije tiče:
– Mi smo i prošli put išli u Brisel da se dogovorimo, a ne da izbegavamo dogovore i potpis. Dogovor je uvek kompromis. Ali, uvek će postojati ljudi koji će da vam govore da ste mogli i bolje. Verujte, takvi nikada nisu smeli ništa ni da traže. Mi smo spremni i na kompromise i na razgovore, ali nismo spremni da učestvujemo u nipodaštavanju i ponižavanju Republike Srbije.
Vučić još nije odlučio hoće li ići u Srebrenicu: «Odluku ću doneti u narednim danima».
Jedna novinarka rekla je da studenti potpisuju peticiju sa zahtevom da ne ode u Srebrenicu i pitala da li je primio taj njihov apel.
– Primio sam mnogo apela. U našoj zemlji svi znaju i svi misle da bi bili bolji premijeri nego ja. I oni koji se zalažu da idem i oni koji su protiv. Ja samo želim da kažem da možda više i od jednih i od drugih mogu da procenim, jer imam nešto bolji uvid u međunarodnu poziciju Srbije i u situaciju u regionu u pitanja političke i ekonomske stabilnosti i Srbije i okolnih zemalja. Posle Saveta bezbednosti doneću odluku hoću li ići ili ne. To što budem uradio, svakako će polovina Srbije da kritikuje. A ona druga polovina koja bi bila zadovoljna , će da ćuti i da čeka sledeću priliku da kritikuje. Bez obzira na to, moje je da donosim teške odluke. Ova će mi biti ko zna koja po redu. Ja za razliku od drugih, iz toga ne mogu da se izvučem. <


DOGAĐAJI