SKUPŠTINA SRBIJE: VLADA ODGOVARALA NA PITANJA POSLANIKA

SKUPŠTINA SRBIJE: VLADA ODGOVARALA NA PITANJA POSLANIKA

02/07/2015 Off By

100 milijardi dinara nam je bolji rezultat nego prošle godine, a 80 milijardi dinara nam je bolji rezultat od onog što je MMF prihvatio kao dobar. Što se tiče partijskog zapošljavanja, prihvatam da se takve stvari na mnogo mesta dešavaju, rekao je premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na jedno od pitanja opozicije


pitsanjs

Ranka Čičak

PREMIJER Aleksandar Vučić sa svojom Vladom pojavio se danas popodne pred poslanicima Skupštine i spremno odgovorio na sva pitanja. Od pitanja opozicije poslanici drugih partija nisu stigli na red.

Zoran Živković dobio je odgovore na svih 10 pitanja – o ceni struje, partijskom zapošljavanju, javnom dugu, Mercedesu, helikopteru, hidroelektrani na Moravi, fabrici aviokomponenti u Pančevu, Beogradu na vodi, FIAT- u, hapšenju zbog pranja novca i poreza.
Vučić ga je podsetio na tešku energetsku situaciju koju je ostavila bivša Vlada. Rekao je da je nivo inflacije u Srbiji bio prošle godine među najnižim u Evropi – 1,8 posto. Javni dug je u dogovoru sa MMF – om bio predviđen na 105 milijardi:
– Dakle 100 milijardi dinara nam je bolji rezultat nego prošle godine, a 80 milijardi dinara nam je bolji rezultat od onog što je MMF prihvatio kao dobar. Što se tiče partijskog zapošljavanja, prihvatam da se takve stvari na mnogo mesta dešavaju. U Vladi Srbije toga nije bilo, čak ni u generalnom sekretarijatu i u Upravi za zajedničke poslove. Rekli ste da je u Skupštini broj zaposlenih sa 352 skočio na 500. Ja sam dobio informaciju da je bilo 407, a sada je 409. Apsolutno sam sa vama saglasan da to nije dobro i na tome ćemo morati da radimo.
Vučić se pohvalio da je Srbija poštovana zbog teških reformi u kojima je uspela:
– Čućete to ovih dana i od Angele Merkel. Kritikovaće nas po svemu drugom, ali će pohvaliti reforme.
Za Ikarbus Vučić kaže da vredno radi:
– Oni u ovom trenutku, uz pomoć Vlade Srbije završavaju 46 mercedesovih autobusa, koji će se isporučiti u septembru, novembru i decembru i videćete ih na ulicama Beograda i Pančeva.
– Što se helikoptera tiče, nadležna državna vojna komisija je svoje nalaze dostavila tužilaštvu. Mi, koji se politikom bavimo, više o tome nemamo šta da govorimo. Kupićemo ove godine 2 ruska i 2 nemačka helikoptera, a razgovaramo i o još nekoliko italijanskih i nemačkih helikoptera u 2016. godini. To su uglavnom transportni i spasilački helikopteri, jer se pripremamo za sezonu suša. Očekujemo sušu u avgustu i država će morati da se pripremi. Za pitanje tajnih ugovora sa FIAT-om Vučić Živkovića upućuje na adresu starih vlasti.
Živković nije bio zadoboljan odgovorima:
– Ti veliki uspesi su samo vaša želja. U vreme kada sam ja bio premijer, dug zemlje je bio 10 milijardi. Vaša statistika nema veze sa životom koji se napolju dešava i niko od građana Srbije, osim, možda, 180 poslanika, ne veruje u to što govorite.
Aleksandar Vulin, ministar rada, dao je podatak da je krajem 2013 godine u privatnom sektoru bilo 1 milion 124 hiljade i 381 zaposlenih, a u junu ove godine – 1 milion i 168 . 267 hiljada.
Ministar pravde, Nikola Selaković rekao je da se povećava broj zaposlenih sudija albanske nacionalnosti u Preševu i Bujanovcu .
Nenad Čanak tražio je da se posebna sednica posveti prednosti strancima u odnosu na domaće seljake u davanju zemlje u zakup. Pitao je ministra ekonomije kada će se razjasniti dugovanja Srbije Vojvodini.
Vučić je odgovorio da Srbija ne duguje ni jedan jedini dinar Vojvodini, niti bilo kom drugom delu svoje teritorije:
– Što se tiče plaćanja struje, nju ne plaćaju uglavnom bogatiji. Ima ih i u Vojvodini i u Beogradu. Sedamdeset posto dužnika su bogatiji i od mene i većine ljudi u ovoj Skupštini. Sad je dat nalog da se struja isključuje posle 3 meseca neplaćanja računa. Znate ko se prvi žalio? – najbogatiji tajkuni, vlasnici privatnih kompanija. Što se tiče pitanja o zakupu zemlje, ne radi se o Arapima, nego o Nemcima. Nekome smetaju Nemci. To je državna zemlja i država valjda ima prava da radi sa njom šta želi. Valjda želi da zaradi što više novca. A idite, pogledajte kako je obrađena ta zemlja. <


SRBIJA

_skupstina-srbije-foto-05_fSEDNICA AKCIONE GRUPE ZA REFORMU POLITIČKOG SISTEMA: STRANKE TAŽE PROMENU USTAVA I MANJI BROJ POSLANIKA

  Ustav je bio plod kompromisa politike koja je Srbiju usmeravala ka Evropskoj uniji i koju je predstavljao

 

 

 

nenad-konstantinovic-NENAD KONSTATINOVIĆ: SMANJITI POREZ NA IMOVINU

Nije luksuz živeti u trosobnom, četvorosobnom i petosobnom stanu ako imate domaćinstvo od tri, četiri i pet članova,

 

 

tasaSKUPŠTINA SRBIJE: USVOJENE IZMENE ZAKONA

Za primenu Zakona  o javnom informisanju biće potrebna dodatna sredstva iz budžeta Srbije, to jest da će država do 31. oktobra

 

 

 

avesna266SKUPŠTINA SRBIJE: ZA I PROTIV IZMENA ZAKONA

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje i poslanik DS Vesna Marjanović ocenila je da, godinu dana nakon donošenja