МУП добио ново пловило за откривање и спречавање кривичних дела на рекама

МУП добио ново пловило за откривање и спречавање кривичних дела на рекама

10/08/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и директором ЈВП “Воде Војводине” Срђаном Kружевићем присуствовао је примопредаји пловила марке „Atlantic Marine“ модел 530 Оpen, које је предузеће “Воде Војводине” донирало Министарству унутрашњих послова, Јединици за безбедност на рекама.

 

Министар Вулин се захвалио директору “Вода Војводине” Kружевићу, градоначелнику Вучевићу и Граду Новом Саду на овој великој донацији, али и на свим донацијама које је МУП Србије до сада добио од Новог Сада.

„Министарство унутрашњих послова може само да буде поносно и захвално на сарадњи и разумевању које има и од Града Новог Сада и од јавног предузећа “Воде Војводине”. Без подршке и без такве помоћи ни ми не бисмо били тако успешни. Посебно се захваљујем градоначелнику Вучевићу на годинама континуиране помоћи и излажењу у сусрет заиста свакој нашој потреби. Да ли нам је потребно возило, да ли је потребно реновирати полицијску станицу, или запослити супругу или дете неког нашег повређеног или страдалог полицајца, Нови Сад је увек био уз нас и због тога сам му искрено, и лично и на сваки други начин, захвалан”, рекао је министар Вулин.

Министар полиције је додао да је Јединица за безбедност на рекама формирана у априлу ове године и да је већ до сада дала одличне резултате.

„Ми смо од априла месеца до данас запленили више од 50 тона нафте, разбили неколико организованих криминалних група које су се бавиле шверцом акцизне робе, учествовали у заплени 50 тона цигарета које je требалo да буду прошверцоване, запленили и брод који је цигарете преносио, и то је највећа заплена у историји борбе против шверца цигарета на нашим рекама. Дунав мора да буде безбедан. Између Дунава и ауто-пута нема никакве разлике, Дунав је коридор баш као што је то ауто-пут. Не може ни једно једино пловило на Дунаву да буде без регистрације, не може нико да користи пловила без одговарајуће обуке и дозволе. Не може нико да дивља на нашим рекама и да угрожава животе других током купалишне сезоне”, истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

„Јединица за реке има задатак да се бори против шверца, али има и задатак да Дунав, Саву и Тису учини безбедним, и већ ове сезоне, овог лета, видећете далеко веће присуство полиције на реци која ће бити ту да заштити сваког купача, сваког излетника, која ће бити ту да заустави сваког оног ко мисли да зато што има скутер може да дивља и може да повреди некога, или сваког оног који има глисер и мисли да је много моћан зато што има пуно кубика и коња у тој машини, да може да занемарује прописе. Јединица за реке има обавезу да на Дунаву и свим нашим пловним рекама води рачуна о безбедности свих учесника у саобраћају, да проверава и лађара и излетника, да проверава да ли се понаша у складу са законом и прописима јер само тако ћемо подићи безбедност и само тако ћемо на рекама чувати животе”, поручио је српски министар полиције.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је истакао да га радује чињеница да су „Воде Војводине“, поред свих редовних активности, смогле снаге, и имају капацитета због бољег и одговорнијег вођења, да помогну нашој полицији да буде боље опремљенија, да има боље услове за рад, да се стара, надзире, контролише, превентивно делује, али и санкционише оне који злоупотребљавају или крше права или се понашају недолично на рекама, каналима, да се старају и у борби против шверца и сваког другог облика криминала.

„Веома сам задовољан како сарађујемо са МУП-ом, са ПУ Нови Сад, са наравно „Водама Војводине“, и „Воде Војводине“ су показале ове две године да могу да раде не само брже и боље, да могу да раде конкретније, него да могу да буду и транспарентније. Желим да охрабрим и рибочуваре „Воде Војводине“ да наставе борбу против крађе рибљег фонда јер то није питање да ли сте заљубљеник у пецање или у природу, то је питање природног богатства. Рибљи фонд је нешто што припада свима нама и није неисцрпљив, него је нешто што је лимитирано, колико природа може да створи услове. Ако то не можемо да чувамо, не можемо да чувамо ни било шта друго. Kао што чувамо квалитет воде или ваздуха, тако морамо да чувамо и рибљи, животињски, свеукупно биљни свет”, рекао је градоначeлник Новог Сада Вучевић.

Директор ЈВП “Воде Војводине” Срђан Kружевић захвалио се Граду Новом Саду и МУП-у на години успешне сарадње која је дала значајне и велике резултате у заштити наших река на северу Србије.

„Ниједно предузеће се не може назвати успешним уколико нема висок ниво друштвене одговорности. “Воде Војводине” у низу акција кроз које смо сарађивали са МУП-ом су успели од прошле године да достигнемо велики број прегледа на рекама. Желим да нагласим да смо у овој години написали више од 50 пријава против лица које смо поднели тужилаштву због прекршаја и кривичних дела која чине на водама које контролишу “Воде Војводине”. Захваљујем се на изузетној сарадњи и Граду Новом Саду и градоначелнику Вучевићу и наравно министру Вулину и Министарству унутрашњих послова са којима на читавом северу Србије имамо сјајну сарадњу која је крунисана овом донацијом односно уступањем чамца на коришћење који су “Воде Војводине” купиле и уступиле Јединици за безбедност на рекама у Новом Саду. Ми смо у овој години забранили привредни риболов на територији града Новог Сада у дужини од 20 километара и сигуран сам да ће нам полиција у Новом Саду помоћи у остваривању наших циљева и спречавају кривичних дела која се тичу наше делатности, а сигуран сам да ће ово пловило и те како имати смисла у акцијама откривања и спречавања кривичних дела на нашим рекама”, истакао је директор ЈВП “Воде Војводине” Kружевић.