Подршка УН реформама у енергетском сектору

Подршка УН реформама у енергетском сектору

09/08/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Представљање резултата Републике Србије на предстојећој конференцији о климатским променама (ЦОП27), наставак успешне сарадње у енергетском сектору са фокусом на зеленој транзицији, енергетској ефикасности и смањењу енергетског сиромаштва биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе Србије и министарке рударства и енергетике, проф. др Зоране Михајловић, са сталном координаторком Уједињених нација у Србији, Франсоаз Жакоб.

 

„Урадили смо много у претходне две године – од законодавног и стратешког оквира до пројеката повећања енергетске ефикасности и поједностављених процедура за постављање соларних панела и већег коришћења обновљивих извора енергије. Уз подршку УН и кроз заједнички рад припремићемо план даље имплеметације и сигурна сам да на ЦОП27 можемо представити Србију кроз постигнуте резултате, примере добре праксе, али и дискутовати о изазовима пред којима се налазе све државе“, рекла је Михајловићева.

Франсоаз Жакоб је поздравила усвајање Национално утврђеног доприноса смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште, сходно Споразуму из Париза, и истакла да ће на предстојећем ЦОП27 догађају фокус бити на имплементацији јавних политика.

„Србија ради много у овој области, донели сте и нове законе и стратегије и важно је промовисати добре резултате. Верујем да, уз политичку визију и вољу, много тога може да се уради у зеленој транзицији, која доноси огромне могућности. На предстојећој Генералној скупштини УН-а једна од главних тема, такође, биће климатске промене. Ми као УН смо ту да вас подржимо и да заједно радимо“, поручила је Жакоб.