POSETA MINISTARKE ODBRANE ITALIJE ROBERTE PINOTI

POSETA MINISTARKE ODBRANE ITALIJE ROBERTE PINOTI

02/07/2015 Off By

 

Tokom današnjeg susreta, ministri Gašić i Pinoti razgovarali su o bilateralnoj vojnoj saradnji Srbije i Italije i učešću u multinacionalnim operacijama, sa posebnim osvrtom na zajedničko učešće u misiji UNIFIL u Libanu


ministarka

Press služba Ministarstva

MINISTAR odbrane Bratislav Gašić sastao se danas sa ministarkom odbrane Republike Italije senatorkom Robertom Pinoti.

Tokom današnjeg susreta, ministri Gašić i Pinoti razgovarali su o bilateralnoj vojnoj saradnji Srbije i Italije i učešću u multinacionalnim operacijama, sa posebnim osvrtom na zajedničko učešće u misiji UNIFIL u Libanu.

Prema rečima ministra Gašića, bilo je reči i o unapređenju saradnje u vojnom obrazovanju i razmeni pripadnika dveju vojski u narednom periodu, vojno-medicinskoj saradnji, zajedničkoj obuci, a naročito o zajedničkim vežbama naše vojne policije sa „karabinijerima“ Oružanih snaga Italije.

– Drugi deo razgovora protekao je u razmeni mišljenja o zajedničkom učešću u mirovnim operacijama u narednom periodu, jer se pokazalo da smo do sada imali jako dobru saradnju u okviru zajedničkog kontingenta u Libanu – naglasio je ministar Gašić.
On je, takođe, posebno istakao i razgovore o namenskoj industriji gde je napomenuo da se u narednom periodu, do septembra, očekuje usvajanje novog zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, na osnovu koga ćemo moći da privučemo strane investitore ka fabrikama namenske industrije Srbije, ali i da zajedno učestvujemo i na trećim tržištima.
Ministar Gašić je, na kraju, ocenio da su današnji razgovori nastavak kontinuiteta visokih poseta među zvaničnicima dveju zemalja.

Govoreći o značaju posete našoj zemlji, ministarka Pinoti je istakla da je ona protekla u znaku prijateljstva između dveju zemalja.

– Odnosi između naše dve zemlje, generalno, veoma su intenzivni, ali su, takođe, jako dobro razvijeni i u oblasti odbrane. Italijanski vojnici, zajedno sa srpskim vojnicima učestvuju u mirovnim operacijama, a razgovarali smo i o tome da treba da unapredimo saradnju i u oblasti obuke i namenske industrije – naglasila je italijanska ministarka odbrane.

Prema njenim rečima, Srbija napreduje značajnim koracima, i Italija u potpunosti podržava njen put ka članstvu u Evropskoj uniji.

– Srbija u Evropi je garancija sigurnosti za ceo region Balkana, ali isto tako garancija sigurnosti za Evropu, a samim tim i Italiju – poručila je ministarka Pinoti dodajući da će se Italija u potpunosti zalagati za razvoj tih odnosa. O tome, kako je, istakla svedoči i nedavna poseta italijanskog predsednika Serđa Matarele, koji je izabrao da jedna od njegovih prvih zvaničnih poseta bude poseta Srbiji.

I u ovom trenutku, zaključila je ministarka Pinoti, u kome ima mnogo ratova i u kome se dešavaju teroristički napadi, veoma je značajno da Srbija bude mesto gde će vladati mir i stabilnost<


DOGAĐAJI

direktoriKONFERENCIJA ZA MEDIJE DIREKTORA POLICIJE SRBIJE, NEMAČKE, AUSTRIJE I MAĐARSKE

U naredne razgovore uključićemo Makedoniju i Bugarsku. Već imamo podršku Češke i Slovačke, a pozivamo i druge da