Министарство предаје кривичну пријаву тужилаштву у Нишу за несрећу у руднику „Соко“

Министарство предаје кривичну пријаву тужилаштву у Нишу за несрећу у руднику „Соко“

06/08/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас ће Министарство рударства и енергетике предати кривичну пријаву тужилаштву у Нишу јер Министарство мисли да има елемената кривичне одговорности за несрећу у руднику „Соко“, имајући у виду да су према налазима инспекције утврђени пропусти.

 

„Министарство рударства и енергетике је инспекцијски налаз завршило и он се налази на сајту. Нисмо желели да говоримо док Основно Тужилаштво у Алексинцу не каже став. Када су рекли да нема одговорности, читав тим у Министарству ради на припреми кривичне пријаве, јер сматрамо да постоје основе за кривичну одговорност и да увек, и у добром и у лошем има одговорности. Ми ћемо предати Тужилаштву у Нишу кривичну пријаву кад је завршимо, а наравно да породице могу и треба да дају приговор тужилаштву у Алексинцу и позивам их да то ураде“, рекла је она одговарајући на питања новинара после седнице Скупштине Коморе рударских и геолошких инжењера Србије.

„То је законска обавеза, а постоји и морална обавеза, јер је 8 рудара погинуло, 20 је повређено. Породице су остали без својих најближих. Не могу да погледам те људе у очи, док се све не реши и не испита до краја. То заиста јесте високоризичан рудник, али ми морамо због будућих рудника и будућег рада и због свега да утврдимо шта се тачно догодило, јер мислимо да има елемената за кривичну одговорност, имајући у виду да није било важећих одобрења за извођење радова и других пропуста учинимо све да се тако нешто никада више не деси. Очекујем у наредних десетак дана да кривична пријава буде предата“, изјавила је потпредседница Владе.