САД снажно подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ

САД снажно подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ

05/08/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофером Хилом о билатералним односима две државе, ситуацији у региону, дијалогу Београда и Приштине, као и сарадњи у области енергетике.

 

Председница владе истакла је да је очување мира и стабилности у региону један од кључних приоритета и да Србија остаје посвећена улагању додатних напора у циљу развоја регионалних односа у свим областима. Чврсту подршку регионалној сарадњи, како је оценила премијерка, Србија пружа и кроз иницијативу „Отворени Балкан“, која се показала као ефикасан оквир за решавање питања важних за наше грађане.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Брнабић је изразила уверење да ће састанак поводом нове рунде дијалога 18. августа у Бриселу бити конструктиван, нарочито у светлу актуелне ситуације и једностраних потеза Приштине.

Амбасадор Хил оценио је да је наставак разговора једини пут за решавање отворених питања и истакао да САД снажно подржава дијалог уз посредовање Европске уније.

Саговорници су истакли да постоји велики потенцијал за сарадњу у области енергетике, пре свега када је реч о пројектима обновљивих извора енергије.

Премијерка Брнабић оценила је да је енергетска безбедност тема од изузетног значаја за Србију и да је неопходно учинити нови искорак у циљу енергетске транзиције и изградње нових енергетских капацитета и у том смислу видимо потенцијал за сарадњу са САД.