Наставак изванредних свеукупних односа Србије и Кине

Наставак изванредних свеукупних односа Србије и Кине

03/08/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадорком Народне Републике Кине у Србији Чен Бо о наставку развоја изванредних билатералних односа на политичком, економском и спољнотрговинском плану.

 

Посебан акценат премијерка Брнабић је током сусрета ставила на раст економске сарадње и подвукла да је обим робне размене 2021. године износио 5,3 милијарде америчких долара, уз раст српског извоза за 157,7 одсто. За само пет месеци ове године размена је била 2,62 милијарде, што је за скоро 40 одсто више у односу на 2021. Раст је забележен и када је реч о извозу (више од 76 одсто), као и увозу (око 32 одсто).

Кина је у протеклој години била на другој позицији највећих спољнотрговинских партнера Србије. Премијерка је истакла да је током последње деценије извоз Србије у Кину повећан 152 пута, а да се само у протекле три године, од 2019., триплирао. Од пет највећих српских извозника у свет у прошлој години, чак три су компаније у власништву кинеских инвеститора које су оствариле укупан извоз од 1,9 милијарди евра, предочила је премијерка Брнабић.

Посебно задовољство председница Владе Србије је изразила поводом обнављања директне авио линије Београд – Пекинг једне кинеске компаније, али и планираних редовнних линија Ер Србије од краја октобра.

Говорећи о тренутној политичкој ситуацији у свету, премијерка Брнабић је саговорници још једном пренела да Србија подржава политику једне Кине и да Тајван сматра саставним делом Народне Републике Кине. Тај став се неће мењати, подвукла је Брнабић.

Амбасадорка Чен Бо захвалила је на доследном ставу Србије и подршци Кини по том питању.

Она је додала да Србија, са друге стране, и даље може да рачуна на континурану подршку Кине на међународном плану, али и развој и унапређење сарадње на другим пољима попут зелене агенде, енергетике, биотехнологија и развоја нових технологија.