Стабилно снабдевање енергијом и енергентима приоритет

Стабилно снабдевање енергијом и енергентима приоритет

02/08/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Државни секретар Министарства рударства и енергетике Владе Републике Србије Зоран Лакићевић изјавио је данас да се наша земља, у условима глобалне енергетске кризе, труди да обезбеди стабилно снабдевање енергијом и енергентима за грађане и привреду.

Лакићевић је, гостујући на Телевизији „Прва“, рекао да смо на време почели са припремама за предстојећу зимску сезону и да тренутно попуњавамо гасне резерве како бисмо обезбедили довољне количине за више од 50 дана несметане потрошње.

Такође, како је додао, радимо и на новим складишним капацитетима и гасним интерконекцијама како бисмо имали сигурно снабдевање гасом у условима глобалне енергетске кризе.

С обзиром на то да Србија у потпуности зависи од Русије када је гас у питању, радимо на диверзификацији извора снабдевања, предочио је он и напоменуо да је потпредседница Владе Зорана Михајловић боравила недавно у Азербејџану, где је разговарала са председником Алијевим о додатним количинама гаса.

Према његовим речима, у току је изградња новог гасовода између Србије и Бугарске, који ће бити завршен у септембру следеће године, преко којег ћемо моћи да се снабдевамо гасом из Азербејџана и да се повежемо са ЛНГ терминалом у Александрополису.

Потребне су нам и нове интерконекције са Северном Македонијом, Румунијом и Хрватском, како бисмо повећали своју енергетску безбедност, указао је Лакићевић, и додао да се уз подршку ЕУ тренутно ради на студији изводљивости гасне интерконекције између Србије и Северне Македоније.

Државни секретар је напоменуо да су за обезбеђивање енергетске стабилности веома значајна улагања у енергетску инфраструктуру и да је Министарство покренуло израду стратешких докумената у енергетици који ће усмерити правце развоја како би се обезбедила енергетска безбедност, у складу са заштитом животне средине.

Србија 30 година није изградила ниједан електроенергетски објекат и ЈП „Електропривреда Србије“ мора да развија нове пројекте како бисмо имали довољно електричне енергије за своје потребе и прекинули увоз, поновио је он.

У складу са тим, Лакићевић је указао на то да су нам потребне нове соларне и ветроелектране, велике реверзибилне хидроелектране, као што су „Ђердап 3“ и „Бистрица“, како бисмо обезбедили довољно електричне енергије.

Зато је, како је објаснио, веома важно што ресорно министарство активно ради на новим стратешким документима који пружају нове могућности развоја енергетике у складу са заштитом животне средине.

Угаљ је веома лоша сировина у производњи електричне енергије која негативно утиче на здравље људи. Интегрисаним националним планом за климу и енергетику имаћемо до 2030. године 40 одсто мању емисију штетних гасова и учешће ОИЕ у производњи електричне енергије веће од 40 одсто, најавио је он.

Уз нове инвестиције и правилно балансирање, бићемо енергетски безбедни и моћи ћемо поново да извозимо електричну енергију, поручио је државни секретар и додао да је Министарство препознало енергетску ефикасност као стуб енергетске стабилности и да се настављају нови јавни позиви и субвенције грађанима за постављање соларних панела и замену соларије, изолације и кровова.

Лакићевић је подсетио на то да је прошле године објављен први јавни позив за унапређење енергетске ефикасности у домаћинствима, на коме је више од 4.000 пријављених добило субвенције за замену столарије и изолације.

Ове године, како је напоменуо, расписан је нови јавни позив на коме ће више од 25.000 домаћинстава добити субвенције у износу од 50 одсто за енергетску ефикасност и постављање соларних панела.

Према његовим речима, у време тешке енергетске кризе која је погодила цео свет, ми радимо на томе да омогућимо субвенције домаћинствима да поставе соларне панеле и постану произвођачи електричне енергије за своје потребе.

На јесен ћемо расписати нови јавни позив на коме ће 100.000 домаћинстава моћи да учествује и интересовање за ове субвенције, нарочито за постављање соларних панела, свакодневно расте, подвукао је он.