Istorijski rezultati trgovinske saradnje Srbije i Španije

Istorijski rezultati trgovinske saradnje Srbije i Španije

29/07/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/ Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izrazio je večeras, nakon razgovora sa premijerom Kraljevine Španije Pedrom Sančezomuverenje da će trgovinska saradnja sa Španijom, po prvi put u istoriji, preći vrednost od milijardu evra.

Vučić je u Palati Srbije, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sančezom, rekao da je u poslednje vreme značajno uvećana bilateralna trgovinska razmena, koja je prošle godine bila u vrednosti od 811 miliona evra, a ove godine je, u prvih pet meseci, uvećana za 64,1 odsto.

S obzirom na to da su španske kompanije pokazale interes za obavljanje posla u Srbiji, mi ćemo im širom otvoriti vrata, poručio je on i najavio održavanje biznis foruma u oktobru, u Beogradu, na kojem će se sastati poslovni ljudi iz dve zemlje.

Takođe, kako je dodao, između Srbije i Španije uspostavljena je i prva pionirska saradnja u oblasti vojne industrije, uz napomenu da je Srbija kupila dva transportna aviona CASA C-295 i da će nastaviti sa kupovinom opreme od Španije.

Otvorićemo i završiti pravljenje svih ključnih sporazuma važnih za infrastrukturne radove i ulaganje u energetiku, kako bismo postigli najbolje moguće rezultate, poručio je predsednik.

Istovremeno, on je naglasio da je ponosan na to što prvi put u srpskoj istoriji šef španske vlade boravi u Srbiji, i predočio da naša zemlja doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja i jednog od najvećih u svetu.

Španska vlada pruža kontinuiranu, konstantnu podršku evropskom putu Srbije, kao i teritorijalnom integritetu naše zemlje, na čemu je Beograd zahvalan, poručio je Vučić.

On je preneo da je premijera Sančeza upoznao sa tokom dijaloga u Briselu, dodajući da Španija pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU.

Sančez je poručio da Španija podržava Srbiju kada je reč o pitanju Kosova i da će biti uvek uz nju u odbrani principa međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta, za koji se zalažu obe države.

Španija i Srbija jesu zemlje prijatelji odavno, vezuju nas mnoge stvari, kao i potreba da se poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suvrenitet naših država, objasnio je španski premijer.

On je dodao da se Španija zalaže za to da razgovorom treba rešiti probleme između dve strane, ali da se svakako mora poštovati teritorijalni integritet.

Sančez je takođe dodao da Srbija treba da postane punopravna članica EU i da će Španija uvek biti uz nju na putu evropskih integracija.

Politički odnosi dveju zemalja su fantastični i ubeđen sam da i ekonomski i trgovinski odnosi mogu da dođu na taj nivo, ocenio je španski premijer i ukazao na to da je poboljšana bilateralna trgovina u poslednjih pet godina, ali da treba i dalje da raste.

Imamo španske firme koje rade ovde, a i veliki broj novih će tek doći u Srbiju, najavio je on i ponovio da će zbog toga u oktobru, u Beogradu, biti organizovan srpsko-španski poslovni forum, kada će biti pripremljeno i potpisivanje bilateralnog sporazuma u oblasti ekonomije između dve zemlje.

Nastavićemo da sarađujemo, naročito tokom predsedavanja Španije EU u drugom semestru naredne godine, kao i da intenzivno radimo zarad dobrobiti naše dve zemlje, za mir i veliku evropsku familiju čiji smo svi deo, poručio je Sančez.