Сарадња са Тунисом у области ратних меморијала

Сарадња са Тунисом у области ратних меморијала

21/07/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Дејан Урошевић

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић разговарала је са градоначелником туниског града Мензел Бургиба Селимом Харагуом о унапређењу сарадње у области ратних меморијала.

 

Министарка Кисић захвалила је градоначелнику Харагу на сарадњи у одржавању српских ратних меморијала у Мензел Бургиби, који су очувани и редовно одржавани.

У Мензел Бургиби се налазе два меморијала, војно гробље на којем су сахрањени борци умрли у француским војним болницама током Првог светског рата и заједнички српско-француски споменик. Поред ова два меморијала, у Тунису се налазе још три војна гробља, где су сахрањени српски војници.

Кисић је на састанку са градоначелником Харагуом истакла да је сарадња Републике Србије и Републике Тунис на веома добром нивоу и да предстојеће братимљене Мензел Бургибе са Бајином Баштом осликава односе две земље.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је, према речима Кисић, отворено за унапређење односа у области ратних меморијала и у другим областима од заједничког значаја.

Градоначелник Харагу је истакао да је очување ових меморијала од огромног значаја за јачање веза Туниса и Србије и предложио иницијативу да се организује да потомци војника који су сахрањени у Мензел Бургиби обиђу меморијале и одају почаст својим прецима.

Министарка Кисић је подржала ту иницијативу и указала да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спремно да у оквиру својих надлежности пружи сву неопходну подршку како би ова иницијатива у најскоријем периоду била реализована.