Решавање стамбеног питања повратника по Споразуму о реадмисији

Решавање стамбеног питања повратника по Споразуму о реадмисији

19/07/2022 Off By BERB

Foto: Komesarijat za izbeglice

 

Заменица комесара за избеглице и миграције Светлана Велимировић и вођа Глобалног програма немачке развојне сарадње „Миграције за развој“ у Србији Марија Богдановић закључиле су Уговор о додели бесповратних средстава за куповину 15 сеоских кућа са окућницом за српске држављане, повратнике по Споразуму о реадмисији.

„Ова значајна донација омогућиће да се 15 породица реинтегрише и трајно реши своје стамбено питање у својој земљи. Захвални смо Немачкој развојној агенцији не само на овој донацији већ и на другим пројектима којима подржава рад Комесаријата за избеглице и миграције“, рекла је Светлана Велимировић.
Средства за куповину ових кућа обезбеђена су за пројекат “Реинтеграција повратника по Споразуму о реадмисији из Немачке и других земаља ЕУ кроз обезбеђивање трајних стамбених решења”.
Наведеним Пројектом предвиђена је куповина 15 сеоских кућа са окућницом и додела пакета малог гранта за адаптацију или опремање предметне некретнине. Укупна вредност пројекта износи 204.109 евра, од чега је за откуп 15 сеоских кућа са малим грантом намењено 193.500 евра.
„Решавање стамбеног питања најугроженијих повратника резултираће бољом будућношћу и бољим условима живота повратника. Ова подршка обезбеђује одрживо и трајно становање, што директно води ка бољој социјалној и економској (ре)интеграцији повратника. Поред подршке у виду одрживог становања, породицама ће бити пружена и сва остала неопходна подршка у остваривању других права и услуга из области социјалне и здравствене заштите, уписа у образовне установе и упућивања на мере подршке других организација које нуде програме социо-економског оснаживања“, изјавила је Марија Богдановић.
Пројекат ће бити реализован у сарадњи са јединицама локалне самоуправе, изабраним путем Јавног позива који ће Комесаријат објавити у наредном периоду. Предвиђено је да се Пројекат реализује до 31. јула 2023. године.
Ову донацију обезбедила је Влада Немачке у оквиру програма “Миграције за развој” и представља једину и највећу бесповратну помоћ за повратнике по Споразуму о реадмисији у овој години.