Srbija uputila notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu

Srbija uputila notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu

17/07/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas povodom odluke hrvatskih vlasti da zabrane posetu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Jasenovcu, da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, uputilo notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu, koju je otpravnica poslova te ambasade odbila da primi.

Selaković je na konferenciji za novinare ocenio da je ovo zastrašujuća odluka hrvatske Vlade i da će Vlada Srbije doneti odluku o protivmerama koje će biti uvedene.

On je rekao da je ono što stoji u noti Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, kojom se zabranjuje privatna poseta Jasenovcu predsedniku Srbije Aleksandra Vučića, ne samo skandalozno, već nečuveno i neverovatno da se dešava nakon Drugog svetskog rata.

Šef srpske diplomatije je naveo da je Srbija uputila notu Ambasadi Hrvatske u Srbiji, koju je otpravnica poslova danas odbila da primi i istakao da će Vlada Srbije odlučiti i o odgovarajućim protivmerama.

Vlada Srbije doneće odluku o protivmerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava, rekao je Selaković.

Ministar je pročitao notu koja je dostavljena 15. jula Ambasadi Srbije u Zagrebu, u kojoj je navedeno da, povodom informacija iz neslužbenih izvora o mogućoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića području Jasenovca i Pakraca, 17. jula, prilikom planiranja poseta stranih zvaničnika, vreme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obe strane.

“Prilikom planiranja svih poseta stranih dužnosnika vreme, priroda i program poseta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora dve strana. S obzirom da hrvatska strana nije informisana o nameri mogućih poseta Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva”, pročitao je Selaković deo note hrvatskog ministarstva.

“Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske ukazuje da posete visokog predstavnika strane države spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. Kad se stvore uslove za takvu posetu o kojoj ovog puta vlasti Hrvatske nisu bile službeno informisane, ona će biti dogovorena uobičajenim diplomatskim kanalima”, stoji u hrvatskoj noti koju je pročitao  Selaković.

Na tu notu, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo je notom koja je predstavljena otpravnici poslova u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, jutros u 10 časova, a koju je ona odbila da primi.

Selaković je pročitao i notu srpskog Ministarstva.

“Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je šokirano protivpravnom i antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršenje princip slobode kretanja zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti”, rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je namera predsednika Vučića bila samo da položi cveće i upali sveću.

Ministarstvo spoljnih poslova je obavestilo da je predsednik Vučić zainteresovan da učini službenu posetu Jasenovcu u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine.

“U dubokom uverenju da Hrvatska, kao i Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička NDH tokom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracionih logora Jasenovac, Ministarstvo spoljnih poslova očekuje omogućavanje neometane posete predsednika Srbije ovom svetom mestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve potrebne bezbednosne aspekte”, navodi se u noti.

Takođe, podseća se da je u prethodnih godinu dana zabeleženo preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, uključujući visoke zvaničnike Hrvatske, poput ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa 24. juna, Zvonka Milasa, državnog sekretara u Kancelariji za Hrvate izvan Hrvatske, 18. marta, Milana Bošnjaka, izaslanika predsednika vlade Hrvatske, 17. decembra 2021. godine.

U tom smislu, Ministarstvo spoljnih poslova, kako ističe, zadržava pravo da adekvatno odgovori na odluku hrvatske strane.

Ministarstvo očekuje da postojeća situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Hrvatsku predsedniku Srbije, bude brzo razrešena.

Ono što je za mene kao građanina, kao Srbina, zaista neverovatno jeste da neko u polaganju cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u istoriji uopšte, vidi haos. Zamislite taj haos koji bi nastao polaganjem cveća na mesto najvećeg stratišta srpsko naroda u istoriji, ukazao je Selaković.

Možda je, dodao je Selaković, haos u tome što bi predsednik Srbije položio cveće na kome bi se nalazila traka crveno-plavo-bele boje, a ne sa hrvatskim rasporedom boja na trobojci.

Ipak je tamo ubedljiva većina žrtava bila srpske nacionalnosti, dodao je Selaković.

On je istakao i da je u potpunosti saglasan sa ocenom premijerke Ana Brnabić, koja je rekla da je ovo ravno odluci da neko predsedniku Izraela zabrani odlazak u Aušvic.

Šef srpske diplomatije je dodao da će predsednik Srbije u sutrašnjem obraćanju javnosti izneti više detalja o ovom slučaju.