Vučić prisustvovao dočeku prvog leta avio-kompanije “Hainan Airlines” iz Pekinga

Vučić prisustvovao dočeku prvog leta avio-kompanije “Hainan Airlines” iz Pekinga

16/07/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je dočeku prvog leta avio-kompanije Hainan Airlines, koja je nakon četiri godine ponovo uspostavila letove na liniji Beograd – Peking, i poručio da Srbija prva u regionu ima direktan let za Kinu.

 

Predsednik Vučić je najavio da će i kompanija Air Serbia uspostaviti direktne letove do Kine od septembra ili oktobra.
„Verujemo da će Air Serbia leteti za Tjenđin, koji je na samo sat vremena od Pekinga, na severoistoku Kine. Spajaćemo zapad i istok i letećemo svuda”, rekao je predsednik Vučić i istakao da će Srbija tako privlačiti mnogo više turista i poslovnih ljudi iz Kine, ali i Kinu značajno približiti Srbiji. On je naglasio da su veze naše zemlje sa Kinom istinski iskrene i prijateljske i da se i dalje razvijaju, zahvaljujući izuzetnom doprinosu predsednika NR Kine Si Đinpinga, koji je uvek pokazivao posebno poštovanje prema našoj zemlji.
“Očekujemo da ćemo do kraja godine da potpišemo i sporazum o slobodnoj trgovini, čime će biti otvoren prostor za unapređenje saradnje”, poručio je predsednik Vučić.
Ambasadorka NR Kine Čen Bo, koja je doputovala prvim direktnim letom na liniji Peking–Beograd, izjavila je da će tim činom biti ojačana saradnja dve zemlje, ali i pozicija Srbije kao regionalnog saobraćajnog čvorišta.
“Velika mi je čast što mogu da se prvim direktnim letom iz Pekinga u Beograd vratim u Srbiju. Danas je još jedan veliki dan za saradnju Kine i Srbije. Otvaranje direktne linije je rezultat brze realizacije značajnog konsenzusa između predsednika Si Đipinga i predsednika Vučića za neprekidno unapređenje saradnje naše dve zemlje. Suočavajući se sa brojnim velikim izazovima u svetu, čelični prijateljski odnosi između naše dve zemlje održavaju vitalni trend razvoja”, izjavila je ambasadorka NR Kine i ocenila da će uspostavljanje direktne avio-linije otvoriti nove mogućnosti za saradnju Kine i Srbije u svim oblastima.