Унапређење сарадње Србије и Ирана у области рударства и ОИЕ

Унапређење сарадње Србије и Ирана у области рударства и ОИЕ

13/07/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са делегацијом Министарства индустрије, рударства и трговине, Привредне коморе и Агенције за промоцију трговине Ирана, коју је предводио Алириза Пејманпак, заменик министра и директор Агенције, о билатералним односима две земље, унапређењу сарадње у области енергетике и рударства, енергетској безбедности, заједничким пројектима у рударском сектору и развоју сектора ОИЕ.

 

„Драго ми је да можемо данас да разговарамо о сарадњи наше две државе, с обзиром да су Србија и Иран пријатељске земље, које сарађују и помажу једна другој у међународним организацијама. С обзиром на моменат у којем се налазимо и у условима тешке енергетске и економске кризе, било би добро за обе земље да наша сарадња резултира конкретним пројектима. Енергетика и рударство представљају најпогоднију област за повећање ефикасности наше сарадње, имајући у виду природна богатства Ирана, посебно када је реч о критичним минералним сировинама које су свету потребне данас и које ће бити потребне у деценијама испред нас. Поред рударства, треба заједно да радимо на развоју и изградњи капацитета који за производњу енергије користе обновљиве изворе. Такође, Министарство рударства и енергетике ће урадити све што је у нашем домену да обезбеди ближу сарадњу српских и иранских компанија, јер желимо да успоставимо чвршће везе између Министарства рударства и енергетике Србије и иранског Министарства, као и српских и иранских стручњака, јер ће размена искустава омогућити и нове пројекте“, рекла је Михајловићева.

Осим сарадње у нафтном, гасном и рударском сектору, размени знања и технологија, потенцијалним заједничким инвестицијама и пројектима, током састанка је посебно истакнут значај конкретне сарадње у области ОИЕ. Ирански заменик министра је захвалио потпредседници Владе на састанку и позвао је у званичну посету Техерану.

„Сектор рударства и енергетике пружа много прилика за ближу сарадњу. Од рударства, гаса, нафте до електричне енергије. Има много потенцијала и сматрамо Србију једном од најважнијих држава у Европи са којом треба да развијамо заједничке пројекте, пре свега у рударству, јер је то значајан део наше привреде и један од фактора који је утицао на то да смо лидери у овој области у нашем региону. Посебно смо заинтересовани за ОИЕ, јер знамо да и Србија жели да развија пројекте који се тичу производње зелене енергије. Имамо читав ланац производње од силицијума, преко соларних ћелија, панела до соларних електрана и заинтересовани смо да учествујемо у изградњи великих соларних електрана у Србији“, рекао је Пејманпак.

Састанку су присуствовали и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, као и Амбасаде Ирана у Београду коју је предводио амбасадор Рашид Хасан Пур Баеи.