Велики значај изградње нове градске магистрале Нови Београд-Сурчин

Велики значај изградње нове градске магистрале Нови Београд-Сурчин

10/07/2022 Off By BERB

Foto: MGSI/Đ.K.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је данас, приликом обиласка радова на деoници пута Нови Београд – Сурчин (нове градске магистрале која ће повезати Београд са аутопутем „Милош Велики“), да је и поред тога што је ова деоница грађевински веома захтевна и специфична јер пролази кроз насељено подручје, тренутно завршено преко 60 процената радова.

Момировић је истакао да држава директно инвестира у једну градску саобраћајницу, на којој се преплићу надлежности Републике и Града, па према томе, и успешност реализације зависи од сарадње локалних власти, која, како је оценио, мора бити на високом нивоу.
Министар је нагласио да ова саобраћајница, дужине 7,9 километара и вредна 58 милиона евра, чији је извођач кинеска компанија „China Communication Construction Company“, има велики значај не само за Нови Београд и Сурчин, већ и за све грађане који путују ка Западној Србији, Црној Гори и Источној Босни.
Обиласку радова присуствовао је и новоизабрани градоначелник Београда Александар Шапић који је нагласио значај будуће саобраћајнице уз напомену да ће град Београд учити све да се радови на поменутој деоници реализују у што скоријем временском периоду. „Град Београд ће учинити све што је у његовом делокругу како би се овај пројекат успешно завршио, а то је, пре свега, решавање експропријације и проблем са депонијом која на овом месту постоји“, рекао је Шапић.
Након обиласка радова на поменутој деоници, министар Момировић је посетио и наплатну рампу Обреновац, и том приликом апеловао на све учеснике у саобраћају да се понашају одговорно и возе безбедно. Он је истакао да даља улагања у аутопутеве и пратећу инфраструктуру остају наш приоритет, како би Србија оправдала епитет земље са најбољом путном и нфраструктуром у региону.
Руководилац одељења за надзор наплате путарине Маријана Босић представила је овом приликом рад и резултате сектора наплате путарина уз напомену да је у току пројекат проширења 26 наплатних станица у Србији, у циљу повећања капацитета и несметаног проласка возила кроз наплатне станице. Приоритетна проширења су на наплатним станицама Стара Пазова, Обреновац, Пожаревац и Смедерево. Проширењем наплатне станице Стара Пазова број канала се повећава са девет на 17 канала, односно капацитет наплатне станице ће бити већи за скоро 90 одсто у односу на постојећи.
Наплата путарине у Србији се спроводи на 66 наплатних станица, на дужини од 830 километара аутопутева, а наше службе евидентирају и значајно већи број аутомобила који пролазе српским аутопутевима.