Унапређење сарадње са Сао Томе и Принципе у областима образовања и здравства

Унапређење сарадње са Сао Томе и Принципе у областима образовања и здравства

08/07/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић и министаркa спољних послова, сарадње и дијаспоре Сао Томе и Принсипе Едит Тен Жуа потписали су данас Заједничку изјаву два министарства спољних послова о спремности да се унапреди сарадња у области образовања.

 

Такође, потписано је и Писмо о намерама између два министарства здравља о сарадњи у области здравства и медицинских наука, које су потписали државни секретар у Министарству здравља Александар Стефоски и министарка Тен Жуа.

Након церемоније потписивања споразума, државни секретар Старовић је казао да је потписивањем данашњих докумената заокружена успешна посета делегације Сао Томе и Присипе, коју је предводио председник Владе Жорж Бом Жесус.

„Претходних дана организовани су изузетно важни и садржајни сусрети, током којих је дефинисана и помоћ коју ће Србија упутити овој пријатељској држави афричког континента“, рекао је Старовић.

Говорећи о Заједничкој изјави о сарадњи у области образовања, Старовић је истакао да се њом обавезујемо да наставимо успешну сарадњу на плану образовања, која се реализује кроз програм „Свет у Србији“, а који се спроводи у сарадњи са Министарством просвете и државним универзитетима у Србији.

„У актуелној школској години смо угостили троје студената из Сао Томе и Принсипеа, а наша жеља је да се та сарадња настави, продуби, и желимо да још више студената из ове афричке земље студира у Београду и другим универзитетским центрима“, казао је државни секретар.

Министарка Едит Тен Жуа нагласила је да су данас потписана два важна документа, и да ће они са осталим потписаним споразумима допринети да се односи Сао Томе и Принсипе и Србије побољшају.

„Наша билатерална сарадња је веома динамична, и одлучни смо да наставимо сарадњу у свим другим областима“, истакла је шефица дипломатије Сао Томе и Принсипеа.