Посвећен рад Владе на пружању подршке избеглицама из Украјине

Посвећен рад Владе на пружању подршке избеглицама из Украјине

06/07/2022 Off By BERB

Foto: Komesarijat za izbeglice i migracije

 

Комесаријат за избеглице и миграције, који управља Центром за азил у Врању, угостио је данас представнике две УН агенције – Дечијег фонда Уједињених нација (УНИЦЕФ) и Агенције Уједињених нација за избеглице (УНХЦР).

 

Координатор за југ Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије Слободан Савовић и представници УНХЦР и УНИЦЕФ обишли су украјинске избеглице смештене у овом Центру и послали јединствену поруку солидарности према свим присилно расељеним људима који су уточиште нашли у Србији.

Представници УНИЦЕФ и УНХЦР изразили су захвалност Влади Србије на донацији три милиона евра за обезбеђивање хитне помоћи расељеним породицама у Украјини. Ова средства ће омогућити пружање помоћи најугроженијима у Украјини и околним земљама. Ове агенције УН су такође истакле посвећен рад Владе Србије на пружању подршке избеглицама из Украјине и других земаља, без обзира на њихово порекло, а нарочито рањивим друштвеним групама попут жена, деце, болесних и старијих људи. УНХЦР и УНИЦЕФ су похвалили услове живота у Центру за азил у Врању, којим управља Комесаријат за избеглице и миграције, као и напоре које надлежне институције улажу како би пружиле помоћ избеглицама смештеним у приватном смештају.

„Као и у ранијим кризама, и током ове украјинске кризе, Србија је показала солидарност и одговорност у прихвату и збрињавању људи у невољи. Захвални смо партнерима на подршци коју пружају Србији у управљању миграцијама и надамо се успешној сарадњи и даље, у циљу обезбеђивања добрих услова за прихват свих оних којима је помоћ потребна“ – рекао је Слободан Савовић, коориднатор за југ Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

 

“Рат је преокренуо живот деце и њихових породица у Украјини. Више од 7 милиона људи је интерно расељено, а преко од 5,2 милиона људи – од којих је половина деце – избегло је у суседне земље. Школе су им затворене, а домови и сви системи који им могу помоћи да преживе и напредују су нападнути. Али живот ниједног детета не би требало да буде заустављен, нити његов развој осујећен. Зато је заиста било охрабрујуће видети да Србија раширених руку дочекује избеглице! Желела бих да поново потврдим спремност УНИЦЕФ-а да подржи Владу у пружању помоћи украјинској деци избеглицама, као и свој другој деци у покрету која су у Србији. Задовољавање непосредних потреба деце и њихових породица само је први корак у обезбеђивању да буду безбедни и заштићени и да почну да се опорављају. Морамо сви заједно да радимо на томе да деца заиста наставе да буду деца“, поручила је Деyана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији.

“Због кризе у Украјини ове године се свет суочио са неславним и забрињавајућим рекордом јер је број присилно расељених људи широм планете прешао застрашујућу цифру од 100 милиона. У сусрету са породицама избеглим из Украјине, данас у Врању, видели смо како изгледа када се избеглице дочекују отворених руку и када им је пружена шанса да се укључе у ново друштво, на чему је УНХЦР дубоко захвалан. Доношење одлуке о пружању привремене заштите, као и омогућавање приступа територији и пружања различитих услуга представљају конкретне примере солидарности са људима који су побегли од рата у Украјини. Начин на који су земље широм Европе реаговале на дешавања у Украјини представља пример изузетне солидарности и посевећености проналажењу одрживих решења за људе који су били принуђени да побегну из својих домова у потрази за безбедношћу, али не смемо никад заборавити ни милионе оних којима је и даље хитно потребна подршка и заштита”, изјавила је Стефани Краусе, в.д. шефице Представништва УНХЦР-а у Србији.