Србија на корак до искорењивања апатридије

Србија на корак до искорењивања апатридије

06/07/2022 Off By BERB

Foto: Sanja Knežević

 

Mинистарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић примила је данас у опроштајну посету шефицу Представништва УНХЦР-а у Србији Франческу Бонели.

 

Обрадовић и Бонели изразиле су задовољство постигнутим резултатима сарадње између МДУЛС-а и УНХЦР-а, посебно у области решавања питања тзв. „правно невидиљивих лица“ и активности које су заједнички спроведене како би се омогућило остваривање права уписа у матичну књигу рођених.

Србија је на корак до искорењивања апатридије и будуће активности свих актера водите до испуњења циља кампање УНХЦР-а „Ја припадам“, а то је потпуно искорењивање апатридије у свету до новембра 2024. године.

Ниво сарадње јединица локалне самоуправе у Србији, у којима се обучавају запослени службеници који раде са лицима у ризику од апатридије је задовољавајући, такође оставарена је и добра сарадња МДУЛС-а и УНХЦР-а у Србији у погледу информисања јавности о начинима на које се може остварити право на упис у матичну књигу рођених, као и у питању пружање подршке приликом решавања појединачних случајева лица која нису решила ово статусно питање.

На састанку је оцењено да су и МДУЛС и УНХЦР, свако у оквиру својих надлежности, у претходне две године испунили готово све циљеве предвиђене потписаним Споразумом о разумевању.

Саговорнице су изразиле очекивање да ће се досадашња добра сарадња наставити и у наредном периоду на добробит грађана Србије.