Обележена петогодишњица иницијативе „Упослимо 1000 жена у руралним подручјима“

Обележена петогодишњица иницијативе „Упослимо 1000 жена у руралним подручјима“

04/07/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Захваљујући иницијативи коју је покренуло Координационо тело за родну равноправност на челу са потпредседницом Владе проф. др Зораном Михајловић у сарадњи са НАЛЕД-ом и Етномрежом, упослено је више од хиљаду жена са села које израђују традиционалне српске рукотворине. Део тих производa представљен је данас на изложби у Палати Србија поводом петогодишњице покретања ове иницијативе.

 

„Поносни смо на заједнички рад и резултате које смо остварили, јер смо помогли да се упосли и више од хиљаду жена у руралним подручјима. Захваљујући иницијативи, више од хиљаду жена је остварило зараду израђујући традиционалне рукотворине које су обишле свет и које се данас налазе у бројним институцијама, чиме њихов рад има и додатну вредност јер је постао видљивији. Ова иницијатива показује да све што Координационо тело за родну равноправност и потпредседница Владе раде, заједно са свим међународним и домаћим партнерима, јесте да би се препознао рад жена, да оне постану економски снажније и како би у свему имале једнаке услове и могућности“, рекла је на представљању изложбе Зорана Димитријевић, стручна сарадница Координационог тела за родну равноправност Владе Србије.

Током представљања изложбе уручена сy и признања појединцима, институцијама и организацијама које су допринеле раду иницијативе.

„Циљ иницијативе јесте синергија културе, привреде и туризма. Од покретања смо се трудили да учинимо све што можемо да се женама обезбеди стручна и маркетиншка подршка како би имале приступ тржишту. Да помогнемо економско оснаживање жена и уједно промовишемо традиционалне производе“, рекла је Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а.

„Драго ми је да смо могли да будемо скроман део иницијативе и да сарађујемо са Координационим телом за родну равноправност и потпредседницом Владе која је доказала лидерство у овом пројекту. Оснаживање жена и девојчица и једнаки услови за све чиниоце у друштву, и за жене и за мушкарце је приоритет наше владе и у унутрашњој и спољној политици. Србија има богато културно наслеђе и мислим да то може помоћи локалном економском развоју и оснаживању жена“, рекао је Џајлс Норман, амбасадор Канаде у Србији.