Огромно интересовање за бесплатне ваучере

Огромно интересовање за бесплатне ваучере

02/07/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се до сада за бесплатне ваучере за одмор у Србији пријавило 121.000 грађана, за укупно 200.000 ваучера, 65.000 пензионера и 37.000 незапослених лица.

 

Мали је рекао да је жеља председника Александра Вучића, када је реч о подели ваучера у износу од 15.000 динара, била да се најпре изађе у сусрет онима којима је то најпотребније, али и да грађани остану и проведу одмор у Србији.
“То је 15. 000 динара по особи, дакле један пар пензионера добија 30.000 динара, то је озбиљна помоћ и подршка. Опет смо погодили право у мету”, рекао је Мали за “Ново јутро” телевизије Пинк.
Он је објаснио да је додела бесплатних ваучера подршка туризму у Србији, нагласивши да су хотели у Србији пуни.
Мали је изнео податак да је у првих пет месеци ове године 70 одсто туриста више него прошле године и додао да је то огроман прилив за српски туризам.
“То су и радна места, приливи од пореза на додату вредност, тако пунимо буџет”, навео је министар. Додао је да ниједна мера државе није случајна, већ да је плод прецизне анализе и одговорног приступа економској политици.
Говорећи о новчаној помоћи државе грађанима и привреди, Мали каже да је, још у време када се корона вирус тек појавио, председнику Вучићу био циљ да најпре умањи његове негативне последице.
“Људима је враћена доза оптимизма, али смо такође показали снагу наших финансија. То је одјекнуло баш како треба. За помоћ од 100 евра се пријавило 6.100.000 грађана Србије, што говори да је мера била потпуно оправдана. Људи су новац трошили на гардеробу, лекове, намирнице, образовање, а држави се то вратило кроз ПДВ. Дакле, упркос свему што смо уложили, а уложили смо преко 8,8 милијарди евра током кризе, ми смо потпуно стабилни и имамо довољно новца на рачуну, јер држава води одговорну политику”, рекао је министар.
Министар Мали се дотакао и помоћи здравственим радницима, просветарима, пензионерима истичући да је и ту у питању идеја председника Вучића.
“Дали смо по 10.000 динара запосленима у здравству, по 10.000 динара свим запосленима у просвети, социјалним установама, по 20.000 динара пензионерима, по 100 евра младима, па још по 100 евра младима и сад делимо ваучере”, каже Мали.
Говорећи о предстојећој јесени и зими, Мали је рекао да ситуација није лака и да нас чека тешка зима. Како каже, у последње три године кризе, држава је увек преузимала тај терет на себе и показала снагу и стабилност својих финансија и озбиљност економске политике.
“Скачу цене гаса, нафте, струје. Огромне су припреме за зиму, председник Вучић, премијерка Ана Брнабић и ја радимо на томе свакодневно”, рекао је Мали и истакао да се држава труди да обезбеди све на време.
И даље контролишемо цене основних животних намирница, нагласио је министар.
„Имамо свега, па чак и за извоз у региону, јер како је и сам председник Вучић рекао, ако имамо ми, треба да има и регион. Погледајте цену гаса и струје, отишле су у небо, а код нас се још увек ништа не мења, а и цена горива се контролише. Смањили смо и акцизу на гориво 20 одсто, 30 милиона евра је то мање у буџету, дакле, радимо све да смањимо последице кризе”, истакао је Мали.
Објашњава да наши грађани кризу скоро да нису ни осетили.
“Код нас немате несташица као у многим земљама, немамо изгубљена радна места, чак нам је стопа незапослености нижа него 2019. пре кризе. Дакле, привреда се показала да је отпорна на кризу, сачували смо стабилност јавних финансија, наставили да градимо Србију, ниједна инвестиција није стала, повећавамо плате и пензије и тек ћемо да их повећавамо, најавили смо повећање пензија за 19,1 одсто, а то не можете да урадите ако немате стабилне јавне финансије и одговорну економску политику. Желим да нагласим да имамо довољно новца на рачуну, у протекле две године смо били најбржа растућа економија у Европи, а јавни дуг у односу на БДП нам је 52,2 одсто”, каже Мали, додајући да је то импозантан резултат, пре свега, одговорне политике председника Александра Вучића.
Мали је подсетио да је најављено укупно повећање пензија од 19,1 одсто и да ће прво повећање бити спроведено од 1.новембра ове године, а друго од 1.јануара 2023. године.
Он је најавио и повећање минималне зараде, додајући да разговори са представницима синдиката и послодаваца крећу 15.августа, те да ће се, ако договора не буде, Влада укључити у разговоре 1.септембра. Навео је да је минималац 2012. износио 15.000 динара и да је циљ да следеће године буде 340 евра.
”Ако дође до повећања миниминалне зараде, у потпуности ћемо растеретити послодавце кроз смањење неких доприноса и кроз повећање неопорезивог дела дохотка”, каже министар.
Министар је истакао да је веома оптимистичан када су у питању јавне финансије.
“Оптимистачан сам јер, и поред тешке ситуације, јавне финасије су потпуно стабилне и нећемо ту стабилност ризиковати у било ком тренутку. Завршили смо јун боље него што смо очекивали. Сваки вишак иде за даље повећање стандард грађана, повећање плата и пензија и за наставак инвестиција и великих пројеката, градњу аутопутева и то је најодговорнија економска политика”, каже Мали.
На питање о недавној посети црногорског премијера Дритана Абазовића, Мали је рекао да се коначно више размишља о будућности него прошлости, чему сведочи и питање Темељног уговора, као и Отвореног Балкана. Говорећи о састанку и проведеном времену са Абазовићем, Мали наводи да је све прошло у пријатељском тону.
“Доста је заједничких пројеката о којима смо говорили. Имамо пример луке Бар, како за увоз и извоз робе. То би са собом повукло изградњу ауто-пута Београд-Бар. Са друге стране и пруга треба да се реконструише, која би ишла чак до Будимпеште”, рекао је Мали.
Према његовим речима, посета је била добра, и добро је и то што је Абазовић прву посету коју је имао као премијер имао управо у Србији. Мали је додао да му је драго такође, што је Абазовић поздравио иницијативу “Отворени Балкан”.
“Разумео сам господина Абазовића да ће и Црна Гора кренути ка томе, то је јако важно и за нас и за њих јер само успешне економије воде земље напред, а економско повезивање само ће ојачати цео регион”, каже Мали.
На питање да ли себе види у новој Влади, Мали каже да му је важно да буде у тиму Александра Вучића.
“Не постоји особа која се више бори за Србију и важно ми је да сам ту да помогнем, а он најбоље зна како да постави фигуре”, закључио је министар.