Полагање теста из математике у оквиру завршног испита протекло регуларно

Полагање теста из математике у оквиру завршног испита протекло регуларно

28/06/2022 Off By BERB

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је да је други дан завршног испита, током којег су свршени ученици осмог разреда полагали тест из математике, протекао регуларно.

У саопштењу се наводи да је испит полагало 63.413 ученика, што је 99,5 одсто пријављених, и додаје да се полагањем комбинованог теста сутра у 9 часова завршава завршни испит, који ће ученици полагати у 522 школе.

Иначе, завршни испит данас је полагало приближно 1.000 полазника који се школују по моделу Функционалног основног образовања одраслих (ФООО).

Они су данас полагали завршни испит, као један јединствени тест, који садржи задатке из предмета Српски, односно матерњи језик, Математика, Биологија, Географија, Историја, Физика и Хемија, као и опште компетенције, заједничке за све друштвене науке.

На завршни испит излазе сви ученици осмог разреда, па и они који су полагали пријемни испит за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа, полазници програма функционалног основног образовања одраслих, као и ученици који су претходних година завршили осми разред, а до сада нису полагали завршни испит.

Ове године тестови се прегледају у 15 скенинг центара у Србији, што омогућава виши квалитет и брзину прегледања и мањи број прегледача. Уведено је двоструко прегледање сваког задатка, чиме је искључена свака могућност пристрасности, јер наставници не знају чије тестове прегледају.

И ове године све активности везане за завршетак основне школе, као и упис у средњу школу обављаће се без подношења иједног папира, једним логовањем на порталу Моја средња школа За оне који не искористе предност онлајн опције, листу жеља могуће је поднети у папирном облику.

Прелиминарни резултати завршног испита, биће доступни на порталу Моја средња школа у петак, 1. јула 2022. године, док ће коначни резултати завршног испита бити објављени 5. јула.

Листа жеља ће моћи да се поднесе, такође, путем овог портала до 6. јула уз могућност неограничених измена и допуна. За оне који не искористе предност електронског подношења, листу жеља могу поднети у папирном облику у школама 6. и 7. јула 2022. године.

Родитељи ће 13. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама, док је упис од 14. до 20. јула.