Први дан полагања завршног испита протекао у најбољем реду

Први дан полагања завршног испита протекао у најбољем реду

27/06/2022 Off By BERB

Foto: mpn.gov.rs

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је данас да је први дан завршног испита, током којег су ученици осмог разреда полагали тест из српског, односно, матерњег језика, протекао у најбољем реду.

У саопштењу се наводи да је данашњи тест из српског, односно матерњег језика, полагало 63.408 ученика, што је 99,5 одсто од укупног броја пријављених ђака.

У складу са оперативним планом, који је израђен ради несметаног и безбедног спровођења завршног испита у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, ученици су ове године завршни испит полагали у 522 школе.

Сутра, 28. јуна, ученици ће полагати тест из математике у 9 часова, док ће у исто време у среду, 29. јуна, решавати комбиновани тест.

Питања је, као и сваке године, припремио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, при чему су тестови штампани на српском и на језицима осам националних мањина.

Ове године тестови се прегледају у 15 скенинг центара у Србији, што омогућава виши квалитет и брзину прегледања и мањи број прегледача.

Уведено је двоструко прегледање сваког задатка, чиме је искључена свака могућност пристрасности, јер наставници не знају чије тестове прегледају.

И ове године све активности везане за завршетак основне школе, као и упис у средњу школу обављаће се без подношења иједног папира, једним логовањем на порталу mojasrednjaskola.gov.rs, док је за оне који не искористе предност онлајн опције, листу жеља могуће поднети у папирном облику.

Прелиминарни резултати завршног испита, биће доступни на порталу Моја средња школа у петак, 1. јула, док ће коначни резултати завршног испита бити објављени 5. јула.

Листа жеља ће моћи да се поднесе, такође, путем портала www.mojasrednjaskola.gov.rs, до 6. јула, уз могућност неограничених измена и допуна.

За оне који не искористе предност електронског подношења, листа жеља се може поднети у папирном облику у школама 6. и 7. јула.

Родитељи ће 13. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама, док је упис од 14. до 20. јула, додаје се у саопштењу.