NOVINARI PLOVILI DUNAVOM – POVODOM DANA DUNAVA

NOVINARI PLOVILI DUNAVOM – POVODOM DANA DUNAVA

29/06/2015 Off By

Na  588 kilometara toka kroz Srbiju, ova reka je najlepša, najšira, najdublja i najtajanstvenija u  svom toku . Na  našoj obali nalazi se 7 tvrđava i arheološka nalazišta Lepenski Vir, Viminacijum i Vinča. Osim Srba,  uz Dunav od  izvora do ušća, živi 17 nacija. Ipak, obale  Dunava nisu dovoljno iskorišćene u turizmu


duav

 

Ranka Čičak

POVODOM  Međunarodnog  dana Dunava, Ministarstvo turizma  Srbije i republička turistička organizacija Srbijje organizovali su za novinare vožnju  Dunavom kroz Đerdapsku klisuru.

Na  588 kilometara toka kroz Srbiju, ova reka je najlepša, najšira, najdublja i najtajanstvenija u  svom toku . Na  našoj obali nalazi se 7 tvrđava i arheološka nalazišta Lepenski Vir, Viminacijum i Vinča. Osim Srba,  uz Dunav od  izvora do ušća, živi 17 nacija. Ipak, obale  Dunava nisu dovoljno iskorišćene u turizmu.
Ministar Rasim Ljjić kaže da još mnogo treba  uraditi na infrastrukturi, kada je Dunav u pitanju:
– Potrebno je izgraditi bar 6 do 7 pristaništa i otvoriti benzinske pumpe za velike brodove.
Na pitanje gde bi se gradila  pristaništa i koliko bi to koštalo, ministar kaže:
– U Viminacijumu, Kostolcu, Velikoj Gradiški, Kladovu, Golupcu  i Smederevu. Za izgradnju jednog pristaništa potrebno je bar milion evra. Mi ćemo se potruditi da na pontonima te radove izvedemo za po 200.000 evra. Vlada je spremna da izdvoji taj novac.
Ministar Ljajić najavio je danas i to da  je Vlada za 100.000 građana obezbedila vaučere  od po 5.000 dinara za letovanje u Srbiji. Sutra ističe rok da se  prijave ugostiteljski objekti koji će primati vaučere. Do  danas ih se javilo već  90.  Najviše ih je iz centralne Srbije, a najmanje iz Vojvodine. Kada se  svi prijave, objaviće se spisak mesta  za koje se mogu  koristiti vaučeri.
Direktorka Turističke organizacije Srbije, Gordana Plamenac zadovoljna je rezultatia akcije Moja Srbija, kojom se pozivaju naši ljudi da letuju u svojoj zemlji:
– Karavan Moja Srbija  obići će u svojoj promotivnoj akciji još 10 gradova automobilima, saplovilima će proći  kroz Đerdap i Uvac.
Novinari su pitali Ljajića gde će on na letovanje. Odgovorio je da će njegovo letovanje biti promocija srpskog turizma. <


 

DOGAĐAJI