Србија опредељена да иде ка Европској унији

Србија опредељена да иде ка Европској унији

23/06/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: pink.rs

 

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу, након Самита ЕУ–Западни Балкан, да је Србија опредељена да иде ка ЕУ, као и да се наша земља залаже за што брже отпочињање преговора о чланству за Северну Македонију и Албанију.

Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Албаније и Северне Македоније – Едијем Рамом и Димитром Ковачевским, рекао да верује у то да су наши пријатељи у Скопљу и Тирани заслужили да добију почетак преговора и да ће то бити што је пре могуће.

Он је додао да почетак приступних преговора са Скопљем и Тираном није само формалин захтев, јер су обе земље испуниле све у погледу услова, а то значи да су грађани ових земаља то заслужили.

Председник је, као податак који потврђује опредељење Србије да иде ка Европској унији, изнео да је у прва четири месеца наша земља повећала своју спољну трговину са целом ЕУ за приближно 30 одсто.

Вучић је исказао захвалност комесару за проширење Оливеру Вархејију и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, као и другима који Србију подржавају на ЕУ путу, који су то исказали својим посетама Београду.

Захвалан сам и француском председнику Емануелу Макрону на иницијативи да се успостави нова политичка заједница, јер је то једини начин да ми будемо саслушани, да наше гласове чешће чују европске колеге, да ми чујемо њих и да схватимо начин на који размишљају. То је корисно за нас, поручио је Вучић.