Ухапшено пет особа због малверзација на штету државног буџета

Ухапшено пет особа због малверзација на штету државног буџета

23/06/2022 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, Одсек Јагодина, у сарадњи са Сектором пореске полиције, Одсек Крагујевац, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужулаштва у Краљеву, ухапсили су пет особа због постојања основа сумње да су малверзацијама оштетиле буџет Републике Србије за 100.668.908 динара.

 

Ухапшени су Б. Р. (1982), одговорно лице ПР „Душан Коп“, и ПД „ Душан коп градња“ ДОО из Крагујевца због постојања основа сумње да је извршио кривична дела прање новца и пореска утаја, као и М. А. (1992), С. Р. (1992), М. А. (1997) и Н. Ш. (1979), сви из Крагујевца, осумњичени за кривично дело пореска утаја у помагању.

Сумња се да је Б. Р., у намери да себи прибави противправну имовинску корист, од 1. јануара 2019. до хапшења, на основу фиктивних рачуна плаћао наводне услуге предузетничким радњама које су отворили четворица осумњичених, а који су потом новац дизали са рачуна и предавали на руке Б. Р.

На тај начин Б. Р. је, како се сумња, присвојио око 32.539.680 динара и оштетио буџет Републике Србије за 100.668.908 динара.

Он се терети да је тако стечен новац улагао у куповину непокретности, 15 возила, једног стана и изградњу две куће, а потом део те имовине продао како би прикрио порекло новца који потиче из криминалне делатности.

Б. Р., М. А. и С. Р. одређено је задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву, док су М. А. и Н. Ш., уз кривичну пријаву, приведени тужилаштву.