Иновациони екосистем Србије усмерити ка роботици

Иновациони екосистем Србије усмерити ка роботици

22/06/2022 Off By BERB

Аутор фотографије: Александар Радовановић

 

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић састао се са, председником и потпредседником Међународне федерације за роботику (IFR – International Federation of Robotics) Милтоном Геријем и Марином Бил.

 

IFR је водећа међународна организација из области роботике чија је мисија да промовише истраживање, развој, употребу и међународну сарадњу у области роботике, на глобалном нивоу. Србија жели да постане део ове заједнице и да кроз партнерство и сарадњу са најбољима роботику Србије уведе у нови развојни циклус.
“Желимо да иновациони екосистем Србије усмеримо ка роботици, у обиму који ће убрзано продуковати видљиве и мерљиве резултате и најважније, да иновације у области роботике доведемо у режим интеракције са индустријом. Кључна компонента у том процесу је иновација знања и изградња компетенција”, изјавио је Поповић.
Министар Поповић указао је да је Србија одлучна да уложи у развој роботике како би постала регионални лидер у тој области.
„Успостављање тесних веза између глобалних лидера у индустријској аутоматизацији и малих и средњих предузећа у Србији један је од приоритетних циљева даљег развоја српске привреде. Ови видови кооперације омогућиће српским инжењерима да овладају најсавременијим технолошким достигнућима и да кроз процес трансфера знања и технологије, суштински унапреде производне технологије у српским фабрикама. Данас је немогуће бити глобално конкурентан уколико на производним линијама нема робота!“, истакао је министар Поповић.
Састанак је одржан под окриљем водећег светског сајма за област паметне аутоматизације и роботике, Аутоматика 2022. На сајму су представљена најсавременија решења индустријске и услужне роботике‚ интелигентних производних система и сродних индустријских технологија. Аутоматика 2022 окупила је под истим кровом највећа имена светске роботике, попут компанија ABB, KUKA, Fanuc, Yaskawa, као и неке од водећих европских универзитета и института, попут немачког Фраунхофер института, Техничког универзитета из Беча, или водећег намачког института специјализованог за роботику и мехатронику, чувеног DLR. Министар Поповић обишао је изложбени простор и у разговору са изабраним компанијама иницирао даље активности на њиховом активнијем ангажовању и партнерству у роботизацији српских фабрика.