Зелена агенда и енергетска транзиција важан део евроинтеграција Србије

Зелена агенда и енергетска транзиција важан део евроинтеграција Србије

20/06/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са Мехтилдом Версдерфер, заменицом директора Директората ЕК за енергетику, о процесу евроинтеграција Србије, енергетској транзицији, реформи јавних предузећа у енергетском сектору, инвестицијама у области ОИЕ, гасној диверзификацији и регионалном повезивању.

 

Михајловићева и Верздерфер разговарале су у Бечу пре почетка Осмог климатско-енергетског комитета Енергетске заједнице, којим потпредседница Владе Србије копредседава.
„Политика Владе је чланство Србије у ЕУ, европски пут је једини којим желимо да идемо и у складу са тим опредељењем донели смо и нови сет закона, укључујући први Закон о коришћењу ОИЕ, којим је створена могућност за изградњу нових капацитета и нове инвестиције, чиме доприносимо и смањењу емисија штетних гасова и повећању привредних активности. Зелена агенда и енергетска транзиција су важан део европског пута Србије и у процесу прикључења направили смо важне кораке, а усклађивање нормативног оквира је само почетак. Отварањем кластера 4 у преговорима са ЕУ, омогућићемо лакше и брже спровођење реформи у поглављима која су обухваћена овим кластером – енергетика, животна средина и климатске промене, транспорт и трансевропске мреже. Када је реч о енергетици, ми смо доношењем новог законодавног оквира направили основу за усклађивање са ЕУ регулативама. Посвећени смо и наставку и реформама у енергетици, укључујући и даље отварање тржишта, пре свега у гасном сектору. За нас су посебно важни гасне интерконекције и повезивање са државама у региону. Интерконекција са Бугарском је приоритет за нас, али и за регион и за ЕУ, јер ће омогућити и Србији и другим државама да смање зависност од једног добављача. Такође, у плану је и изградња нових интерконекција, са Румунијом, Северном Македонијом и Хрватском, као и складишних капацитета“, рекла је Михајловићева.

На састанку је разговарано и о предложеним циљевима ЕК за Србију у вези са смањењем емисија гасова са ефектом стаклене баште и унапређењем енергетске ефикасности, динамици реализације циљева и подршци ЕУ у том процесу.

„Наш циљ је да до 2050. године достигнемо карбонску неутралност. Пут и динамику остварења тог циља утврдићемо кроз стратешке документе који су у процесу израде. Свакако је потребно да детаљније разговарамо о предложеним циљевима и да радимо на динамици и усаглашавању, посебно имајући у виду ниво развијености у односу на ЕУ просек, доступност фондова, проценат угља у производњи енергије, као и кризу изазвану ратом у Украјини. Важно је да сви кораци буду спроведени на одржив начин. Да обезбедимо развој, привредни раст и имамо довољно зелене енергије“, рекла је Михајловићева.

Михајловићева и Верздерфер разговарале су и о спровођењу акционог плана за реорганизацију ЈП „Србијагас“, току изградње Трансбалканског коридора, као и о обавезним залихама нафте.