Stremljenja – Visoko pozicioniran časopis u srpskoj kulturi

Stremljenja – Visoko pozicioniran časopis u srpskoj kulturi

20/06/2022 Off By BERB

Piše: Ranka Čičak

 

Stremljenja je prvi srpski književni časopis u svetu periodike na Kosovu i Metohiji, u izdanju “Panorama -Jedinstvo”. Šezdeset i dve godine ovog časopisa obeležilo je nezaboravno vreme stvaranja i sazrevanja nove srpske književnosti na kosmetskom podneblju, ali i rađanje i afirmaciju mladih talentovanih stvaralaca.

Pozicioniran je visoko u našoj kulturi zahvaljujući uredničkoj politici i kvalitetnim saradnicima. Časopis Stremljenja predstavlja sve ono što nam nudi savremena proza i poezija i pokazuje kretanje u književnosti.
Rada Komazec, dugogodišnja urednica i direktor „Jedinstva -Panorama“ o novom dvobroju časopisa, koji je upravo izašao iz štampe, kaže:
-Časopis Stremljenja su izraz potrebe ozbiljne kulture da zabeleži svoj hod u vremenu. On otkriva relevantnu sliku trajne vrednosti Srba na Kosovu i Metohiji. S jedne strane ukazuje na unutrašnju vrednost književnog stvaralaštva Srba na KiM, a sa druge strane na one vrednosti kroz koje ova književnost univerzalnih vrednosti daje jasnu sliku o procesima u književnom životu. Posebno se trudimo da održimo kvalitet časopisa i on je po kvalitetu, prepoznatljivosti, bogastvu i značaju prevazišao lokalni karakter. Uprkos ubrzanom tehnološkom napretku čovečanstva Stremljenja i slični časopisi su dokaz da neće biti oproštaja od pisane reči, jer za naš časopis vlada veliko interesovanje kako institucija tako i pojedinaca, ne samo iz sfere kulture nego čitalačke publike uopšte. To je ono što nam daje“ vetar u leđa“ da iz broja u broj obogaćujemo Stremljenja sa novim i kvalitetnim prilozima naših saradnika. Časopis je otvoren i za mlade neafirmisane stvaraoce sa Kosova i Metohije”, rekla je urednica i direktor Rada Komazec.
Komazec je navela da je bogastvo njegovog sadržaja vidljivo iz broja u broj , a donosi obilje poetskih i proznih radova , kao i prikaze, studije, eseje portrete pisaca , narodna predanja likovne prikaze iz pera autora sa Kosova i Metohije, koji svedoče da su “Stremljenja” velika tribina i nesvakidašnje ogledalo tokova bogatog literarnog stvaranja kod nas. Časopis svojom sadržinom gaji najbolju tradiciju, a novim rubrikama osvetljava puteve naše savremene književnosti- navela je Rada Komazec za „Jedinstvo“.