Данас састанак о безбедном одржавању матурских испита

Данас састанак о безбедном одржавању матурских испита

13/06/2022 Off By BERB

Foto: pink.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да ће данас бити одржан састанак представника министарстaва унутрашњих послова и просвете на коме ће бити договорени модалитети како да се, имајући у виду готово свакодневне дојаве о бомбама, на најбољи начин матурски испити спроведу и деца заштите од ових хакерских напада.

 

„У највећем броју случајева, када видите да је више десетина или више стотина објеката у истом тренутку погођено, јасно је да је у питању организован хакерски напад, напад организован тако да у истом тренутку дође са више адреса“, објаснио је министар Вулин у јутарњем програму телевизије Пинк.

Министар је поновиo да се залаже за оштрију казнену политику када су у питању ова дела и указао да законска решења предвиђају казне различитог распона, али да је судска пракса таква да је обично реч о условним казнама.

Истакао је да ова дела изазивају озбиљне последице како материјалне, тако и страх и трауму код наших грађана и деце.

Нагласио је да је полиција када су у питању дојаве из наше земље решила 99 одсто случајева, али да је, када су у питању дојаве које долазе из других земаља, ситуација другачија, јер некада међународни партнери и провајдери одговоре на захтеве, а некада не.

Kао позитиван пример истакао је недавно хапшење у Гамбији на основу информација српске полиције и дојаве и додао да је тај младић признао да је био у контакту са студентом из Пољске који му је рекао да то уради, па српска полиција сада од Пољака тражи тог студента.

Министар се захвалио контрадиверзионим тимовима Министарства унутрашњих послова на континуираном и непрекидном раду, али и Војсци Србије која је дала све своје контрадиверзионе тимове за учешће у прегледима.