У Гамбији ухапшена особа која је слала претеће поруке Србији

У Гамбији ухапшена особа која је слала претеће поруке Србији

11/06/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије обавештено је јуче од стране Интерполa Гамбије да су извршене провере у вези броја телефона и ИП адресе повезаних са мејл адресама са којих су упућене претње о постављеним експлозивним направама на територији Србије.

Том приликом је у Гамбији ухапшен К. Б. из те земље, који је признао да је слао претеће поруке Републици Србији са своје мејл адресе.

Како се основано сумња, у томе је имао помоћ једног студента из Пољске, а у наредном периоду МУП и Тужилаштво за организовани криминал иницираће међународну правну помоћ у циљу идентификације и процесуирања осумњиченог из Пољске.

Министарство подсећа на то да су идентификоване локације више мејл адреса са којих су стизале претеће поруке о постављеним бомбама са сервиса Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex и да су о свему  обавештени наши инострани партнери, од којих очекујемо и адекватну реакцију.

Ресорно министарство утврдило је раније да су претње о постављеним експлозивним направама стизале претежно из Пољске, Гамбије, Ирана, Нигерије, Украјине, Словеније и Русије.

Припадници МУП-а су такође расветлили сваку дојаву о постављеној бомби која је дошла из Србије, брзо пронашли извршиоце и процесуирали их.

Србија је мета специјалног рата, али ће издржати све притиске и хакерске нападе, баш као и друге државе које се суочавају са идентичним случајевима претњи о постављеним бомбама, додаје се у саопштењу.