MAKEDONIJA POVLAČI NOVAC IZ GRČKIH BANAKA

MAKEDONIJA POVLAČI NOVAC IZ GRČKIH BANAKA

29/06/2015 Off By

U saopštenju NBM pozivaju SE banke u Makedoniji da “povuku sve depozite i zajmove iz banaka u Grčkoj, kao i njihovih ogranaka širom sveta”


ndskkkop
Agencije

NARODNA BANKA Makedonije naložila je svojim bankama da povuku novac iz grčkih banaka i uvela “preventivne, privremene mere” ograničenja odliva kapitala ka svom južnom susedu.

Odluka Makedonske centralne banke usledila je posle odluke Atine da uvede kontrolu kapitala i od danas zatvori banke, pošto su međunarodni kreditori odbili da joj produže program pomoći, a građani masovno počeli da podižu svoj novac.
Centralna banka u Skoplju, saopštila je da su mere “privremenog karaktera, uvedene kao odgovor na opasnost od eventualnog značajnijeg odliva kapitala iz Makedonije ka južnom susedu, što bi moglo značajno da naruši ravnotežu plaćanja i stabilnost finansijskog sistema”.
Banka navodi i da će se ograničenja kapitala odnositi samo na buduće transakcije, a ne na aranžmane koji već važe između makedonskih i grčkih entiteta.
U saopštenju se pozivaju banke u Makedoniji da “povuku sve depozite i zajmove iz banaka u Grčkoj, kao i njihovih ogranaka širom sveta”.
Informativne agencije navode da je ovo prvi konkretan korak iz neposrednog grčkog susedstva, načinjen u nameri da se zaštiti od finansijskog previranja u toj zemlji.<


REGION

.

toma256BERANE PROGLASILO NIKOLIĆA ZA POČASNOG GRAĐANINA

  U pismu predsednika Nikolića istaknuta je zahvalnost zbog odluke lokalnog parlamenta Berana, a dodatnu težinu toj odluci

 

dacic kocijasDAČIĆ: EU DA POKAŽE DA LI JE ZA ILI PROTIV PODIZANJA ZIDOVA

Dačić je podsetio je da je kao ministar unutrašnjih poslova imao tri sastanka sa kolegama Austrije i Mađarske

 

bugSOFIJA: STEFANOVIĆ RAZGOVARAO SA BUGARSKOM KOLEGINICOM RUMIJANOM BAČAROVOM

  U Srbiji je od početka godine oko 32.000 osoba izrazilo nameru da traži azil“, precizirao je Stefanović

 

prvoCRNA GORA:PREDSTAVLJEN POBEDNIČKI DIZAJN ZA PRVI HOTEL U LUŠTICA BAY-U KOD TIVTA

Žiri je dodijelio tri nagrade za dizajn prvog hotela u kompleksu Luštica Bay i donio o odluku o